Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων και Παρυδάτιων στο Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Μεσoχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Α. Μακεδονίας-Θράκης. Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και αποτελούν μέρος ενός Παγκόσμιου Προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Οι καταμετρήσεις αυτές είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας. Οι καταγραφές εστιάζονται κυρίως στα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, χωρίς να εξαιρούνται βέβαια και κάποια άλλα είδη, όπως κάποια αρπακτικά ή θαλασσοπούλια.

Έτσι κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, την δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου καταμετρώνται γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Οι στόχοι της πολύ σημαντικής αυτής απογραφής είναι οι εξής:

• Να παρακολουθεί το μέγεθος και τις τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και να καταγράφει τις αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους.

• Να προσδιορίζει τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, τους οποίους χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

• Να παρέχει πληροφορίες για να βοηθήσει στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.

Στην περιοχή μας οι καταμετρήσεις διήρκησαν από τις 14 έως και τις 15 Ιανουαρίου 2014, καλύπτοντας όλη την περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ από το Δέλτα του Νέστου, τις λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής, την λίμνη Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος, τις θρακικές λιμνοθάλασσες μέχρι και την λίμνη Ισμαρίδα. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, όπως κάθε χρόνο προσέφερε τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα μεταφοράς και φυσικά συμμετείχε στις καταμετρήσεις που έγιναν στις περιοχές του ΕΠ ΑΜΑΘ με το προσωπικό του.

Φέτος για πρώτη φορά και σε συνέχεια της συνάντησης της ΕΠΠ, των Φορέων Διαχείρισης των υγροτόπων και της ΕΟΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε μια προσπάθεια συλλογής περισσότερων δεδομένων για τους πελεκάνους σε πανελλαδικό επίπεδο. Γι αυτό το λόγο πέρα από την καταμέτρηση των πελεκάνων έγινε και διάκριση μεταξύ ενήλικων και ανώριμων ατόμων.

Το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ. αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενδιαιτήματα για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Πέρα από τα γνωστά και πλέον συνηθισμένα είδη που καταγράψαμε όπως τα εντυπωσιακά πολλά φοινικόπτερα, οι πρασινοκέφαλες, οι πελεκάνοι, οι κύκνοι κ.α., παρατηρήθηκαν και πιο σπάνια όπως: βουκεφάλα, ασπρομέτωπη χήνα και θαλασσοπρίστης.

Για άλλη μια φορά μέσα από τις καταμετρήσεις αυτές διαπιστώσαμε τον τεράστιο πλούτο της ορνιθοπανίδας, και γενικότερα της μεγάλης βιοποικιλότητας της περιοχής μας, και αυτό μας καθιστά όλους υπεύθυνους για την διατήρηση και την παράδοση του πλούτου αυτού στις επόμενες γενιές.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.