Συνάντηση Εργασίας Ειδικών Επιστημόνων για το φαινόμενο μαζικής θανής ψαριών στη Λίμνη Ισμαρίδα

Δελτία Τύπου ΦΔ

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:30 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας στην έδρα του,στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, στο Πόρτο Λάγος, Συνάντηση Εργασίας Ειδικών Επιστημόνων για το φαινόμενο της μαζικής θανής ψαριών στη Λίμνη Ισμαρίδα που συνέβη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔ Δρ. κ. Μάνος Κουτράκης (τακτικός ερευνητής ΙΝΑΛΕ), ο Αν. Καθ. κ. Γιώργος Συλαίος (Επιστημονική Επιτροπή ΦΔ ΕΠ ΑΜΑΘ, ΔΠΘ-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), ο Επικ. Καθ. κ. ΓιώργοςΓκαϊτατζής (Επιστημονική Επιτροπή ΦΔ ΕΠ ΑΜΑΘ, ΔΠΘ, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης), η Καθηγήτρια καΙφιγένεια Κάγκαλου (ΔΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών), η Δρ. Ματίνα Κατσιάπη (ΑΠΘ, Τμήμα Βιολογίας), η καΒάσω Τσιαούση (ΕΚΒΥ), η καΕυαγγελία Χαραλάμπους (ΕΚΒΥ) και ο κ. Εμφιετζής Γιώργος (ΙΝΑΛΕ).

Σκοπός των εργασιών της συνάντησης ήταν η εξήγηση του φαινομένου της μαζικής θανής των ψαριών στη λίμνη Ισμαρίδα, η διατύπωση προτάσεων για λύσεις αναφορικά με την παρακολούθηση και αποκατάσταση αυτού του σημαντικού οικοσυστήματος, αλλά και η δημιουργία ενός πρωτοκόλλου κινήσεων και συνεργασιών σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Στην συνάντηση κάθε ειδικός επιστήμονας παρουσίασε και ανέλυσε τα στοιχεία που γνώριζε για το συμβάν αλλά και στοιχεία που διέθετε για το οικοσύστημα της λίμνης Ισμαρίδας στα πλαίσια του εξειδικευμένου αντικειμένου του και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση μεταξύ τους για τις συντονισμένες συνολικές και στοχευμένεςενέργειες και έρευνες που πρέπει να διεξαχθούν από κοινού, στα πλαίσια στενής συνεργασίας μεταξύ τους, τόσο για την εκτίμηση των αιτιών που οδήγησαν στο συμβάν, όσο και για την από κοινού παρακολούθηση του οικοσυστήματος της λίμνης Ισμαρίδας.

Άμεσος στόχος των ερευνών που θα πραγματοποιηθούν είναι η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δεδομένων και στοιχείων σε διεπιστημονικό επίπεδο που αφορούν τις πολυεπίπεδες λειτουργίες του σύνθετου οικοσυστήματος της λίμνης Ισμαρίδας, με στόχο την πρόταση συγκεκριμένων μέτρων – στόχων διαχείρισης του, ώστε άμεσα να αποφευχθούνπαρόμοια περιστατικά στο μέλλον, αλλά και έμμεσανα προστατευθεί και να διαφυλαχθεί η ευαίσθητη αυτή περιοχή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μετά το τέλος της συνάντησης όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τη λίμνη Ισμαρίδα όπου είδαν από κοντά την κατάσταση που επικρατούσε στη λίμνη και συζήτησαν με τον Ταμία του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Μαρωνείας κ. Μαλκόπουλο Ευστράτιο για την αλιευτική διαχείριση της λίμνης.

ΠΗΓΗ

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.