Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ.

Δελτία Τύπου ΦΔ Εκδηλώσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Είναι μια σημαντική μέρα η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Με τον όρο Βιοποικιλότητα εννοούμε το σύνολο των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας μια περιοχής, τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα, έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Από την πραγματικότητα αυτή δεν εξαιρείται δυστυχώς ούτε η Ελλάδα. Ζούμε σε μια χώρα με εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να θεσπίσουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την διατήρηση και την προστασία της. Aξίζει να σημειωθεί ότι στην χώρα μας έχουν καταγραφεί 5.500 είδη χλωρίδας ανώτερων φυτών, 2.000 είδη μυκήτων, περίπου 440 είδη πτηνών, 115 είδη θηλαστικών (χωρίς τα οικόσιτα), 86 είδη ερπετών και αμφιβίων, 116 είδη ψαριών γλυκού νερού, 230 είδη πεταλούδων, 447 είδη θαλασσινών ψαριών και 1.160 είδη μαλακίων. Συνολικά ο πλούτος της ελληνικής πανίδας απαρτίζεται από 30.000 έως 50.000 είδη σπονδυλόζωων και ασπόνδυλων.

Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου ΑΜΑΘ είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας.

Στο Δέλτα του Νέστου, συναντά κανείς πλέον μόνο ένα κομμάτι του φημισμένου και μεγαλύτερου στα Βαλκάνια παραποτάμιου δάσους το Κοτζά-Ορμάν (Μεγάλο Δάσος), όπου έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 30 είδη ψαριών γλυκού νερού καθώς και 277 είδη πτηνών. Στο παραποτάμιο δάσος ζει ένας από τους δυο μοναδικούς φυσικούς πληθυσμούς της Ευρώπης Κολχικού Φασιανού (Phasianus colchicus). Στο Δέλτα επίσης είναι η μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου φιλοξενείται η Αγκαθοκαλημάνα (Vanellus spinosus), αλλά και ο μεγαλύτερος συγκεντρωμένος πληθυσμός Τσακαλιού (Canis aureus) της Ελλάδας.

Η Βιστωνίδα είναι ένας από τους ομορφότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, με λιμνοθαλάσσια και λιμναία χαρακτηριστικά καθώς στο βόρειο τμήμα της έχει γλυκό νερό, ενώ στο νότιο αλμυρό ή υφάλμυρο. Μέχρι σήμερα στη λίμνη έχουν καταγραφεί 21 είδη ψαριών, δύο από τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή ζουν αποκλειστικά και μόνο στη Βιστωνίδα, η Γελάρτσα (Alburnus vistοnicus) και η Θρίτσα (Alosa vistonica) καθώς και περισσότερα από 300 είδη πουλιών με σημαντικότερο το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala).

Το προσωπικό του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή και του Κέντρου Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, περιμένουν τους μικρούς αλλά και τους «μεγαλύτερους» φίλους της φύσης να επισκεφτούν τα Κέντρα Πληροφόρησης για να γνωρίσουν την βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ μέσα από δραστηριότητες όπως παιχνίδι, ζωγραφική, κατασκευές και φυσικά ενημέρωση για την προστατευόμενη περιοχή.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.