Διημερίδα με θέμα «Χειρισμός και παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα»

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με ιδιαίτερη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες της διημερίδας που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με τα σωματεία, «Δράση για την Άγρια Ζωή» και «ΑΡΧΕΛΩΝ» με θέμα «Χειρισμός και παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2012 στο Πόρτο Λάγος και ήταν ανοιχτή για το κοινό, έτσι ώστε να ενημερωθούμε από ειδικούς για το τι θα πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση που βρούμε κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο.

Η πρώτη μέρα της διημερίδας ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες. Αρχικά αφού έγινε μια παρουσίαση των δράσεων του Φ.Δ. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας αναφορικά με την περισυλλογή, περίθαλψη και απελευθέρωση τραυματισμένων άγριων ζώων από τον κ. Βασίλη Τερζή, το κοινό ενημερώθηκε από του κτηνιάτρους κ. Παρασκευή Μούρου, κ. Βασίλη Μπαλτόπουλο και κ. Ιωάννη Πατσίκα, του τμήματος Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ξάνθης, για το πολύ σημαντικό νόσημα της λύσσας, αλλά και για την προσέγγιση και την σύλληψη ενός άγριου ζώου. Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την περίθαλψη άγριων ζώων (πτηνών, θηλαστικών και ερπετών), από το μέλος του Σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή», κ. Σταύρο Καλπάκη, και της κτηνιάτρους του Σωματείου κα. Ελένη Μπούσια και κα. Σοφία Προύσαλη. Το σωματείο αυτό, με έδρα την Θεσσαλονίκη, έχει συσταθεί τα τελευταία χρόνια με σκοπό την διάσωση και επανένταξη των τραυματισμένων άγριων ζώων. Επίσης, σημαντική ήταν και η εισήγηση από τον κ. Παύλο Τσάρο, υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών και συντονιστή του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, ΑΡΧΕΛΩΝ, που εδρεύει στην Αθήνα και έχει σκοπό την προστασία, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η δεύτερη μέρα της διημερίδας ήταν αφιερωμένη στις πρακτικές περίθαλψης και αποστολής των άγριων τραυματισμένων ζώων. Το πρωί του Σαββάτου όμως, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της διημερίδας δεχθήκαμε στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, τηλεφώνημα για ένα τραυματισμένο ροδοπελεκάνο (Pelecanus onocrotalus), που παρατηρήθηκε στην λιμνοθάλασσα Λαγός. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση διάσωσης από το προσωπικό του φορέα, τα μέλη της Δράσης για την Άγρια Ζωή, και τους κ. Ηλία Μιχαηλίδη και Helen Τρίκη από την εταιρία Riverland. Η οποία παρείχε το canoe-kayak, . Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και ο πελεκάνος διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειές με την βοήθεια των εθελοντών που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν την διημερίδα.

Μετά από αυτό το απροσδόκητο γεγονός με ευτυχώς αίσια κατάληξη για τον πελεκάνο, η διημερίδα συνεχίσθηκε κανονικά και παρουσιάσθηκαν στους παρευρισκόμενους σε πρακτικό επίπεδο όλη η τηρούμενη διαδικασία από την στιγμή που θα εντοπίσουμε ένα τραυματισμένο ζώο, τις πρώτες βοήθειες που θα μπορούσαμε να του παρέχουμε, καθώς και την προετοιμασία του και την ασφαλή μεταφορά του στο σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή».

Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να γνωρίσει από κοντά τα μοναδικά οικοσυστήματα αλλά και να παρατηρήσει τα σπάνια είδη πουλιών, ιδιαίτερα αυτή την εποχή λόγω της μετανάστευσής τους, μιας και η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ενδιαιτήματά τους στο μεγάλο τους ταξίδι για θερμότερες χώρες.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.