Καθαρισμός αλσυλλίου της Αποικίας Ερωδιών στο Πόρτο Λάγος

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση καθαρισμού, που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, στο αλσύλλιο Πεύκης που φιλοξενεί την αποικία Λευκοτσικνιάδων (Egretta garzeta) και Σταχτοτσικνιάδων (Ardea cinerea), στο νότιο τμήμα του λιμανιού του Πόρτο Λάγους.

Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Περιβαλλοντική Παρακολούθηση (monitoring) Λευκοτσικνιά (Egreta garzetta) και Σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea) στις δυο αποικίες ερωδιών στο Πόρτο Λάγος και την Κεραμωτή» που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ μέσω της ενταγμένης πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης».

Το αλσύλλιο του Π. Λάγος είναι τεχνητό και φυτεύτηκε τη δεκαετία του 1940 με σκοπό να σταθεροποιήσει τη νησίδα του λιμανιού από τη διάβρωση και να προστατεύσει τον οικισμό του Π. Λάγος από τους ισχυρούς ανέμους. Το άλσος αυτό επέλεξαν αρκετά είδη πουλιών για αναπαραγωγή, αν και πλέον φωλιάζουν εκεί κυρίως Λευκοτσικνιάδες και Σταχτοτσικνιάδες. Η αποικία είναι πολύ σημαντική σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο καθαρισμός του αλσυλλίου είχε σκοπό αφενός την απομάκρυνση των σκουπιδιών και αφετέρου την απομάκρυνση μεγάλου όγκου πευκοβελόνων. Αυτή η δράση είναι σημαντική όχι μόνο για την προστασία του άλσους από τη φωτιά, αλλά και για να βοηθήσουμε το δάσος να αναγεννηθεί φυσικά, καθώς η συσσώρευση των πευκοβελόνων είναι πολύ μεγάλη και δεν επιτρέπουν τους σπόρους των πεύκων να φτάσουν στο έδαφος. Η εποχή αυτή είναι η πιο κατάλληλη για μια τέτοια δράση καθώς όλοι οι νεαροί νεοσσοί έχουν πια φύγει από τις φωλιές τους και ο καθαρισμός έγινε χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στη αποικία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμος Αβδήρων, το Υπολιμεναρχείο Πόρτο Λάγος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Πόρτο Λάγος, ο Εξωραϊστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Πόρτο Λάγος, το Δίκτυο Εθελοντών του Φορέα Διαχείρισης του ΕΠ ΑΜΑΘ, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Ξάνθης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης και το ΚΠΕ Βιστωνίδας με τους μαθητές από το Γυμνάσιο Αβδήρων και το Ιδιωτικό Σχολείο ΑΞΙΟΝ.

Το ραντεβού δόθηκε στις 10 το πρωί στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, όπου έγινε αρχικά μια ενημέρωση, για την ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής, για την αποικίας των Ερωδιών αλλά και γενικότερα για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην συνέχεια όλοι μαζί μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και κάτω από τις ακτίνες ενός άκρως φθινοπωρινού ήλιου, πήγαμε στην περιοχή όπου, με θέα το πανέμορφο και γραφικό λιμάνι του Πόρτο Λάγος, χωριστήκαμε σε ομάδες με διαφορετικές αρμοδιότητες. Στο τέλος όλοι έφυγαν ικανοποιημένοι από το έργο που πραγματοποιήθηκε και έδωσαν την υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούμε για ανάλογες δράσεις.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν και ιδιαίτερα τον Δήμο Αβδήρων, το Δασαρχείο Ξάνθης, τη Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και το Δήμο Ξάνθης για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφεραν σε τεχνικό εξοπλισμό, αλλά και τους φαρμακοποιούς κα Δέσποινα Κάλφα και κ. Γεώργιο Σωτηρίου από την Ξάνθη για την προμήθεια γαντιών.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.