Επισκέψεις σε σχολεία του ΕΠ ΑΜΑΘ από τον Φ.Δ. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας

Δελτία Τύπου ΦΔ

Στο πλαίσιο του έργου «Οργάνωση της Λειτουργίας της Προστατευόμενης Περιοχής Δ. Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και του Φορέα διαχείρισης της», στο «Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013», υλοποιείται η  δράση «Ενημέρωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και της τοπικής κοινωνίας» από στελέχη του Φ.Δ. Η υλοποίηση της δράσης περιλαμβάνει:

  • Προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης-εκπαίδευσης που υλοποιούνται  (από την έναρξη λειτουργίας του  Φ.Δ. πριν το 1998), σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων εντός του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα προγράμματα αυτά αφορούν  επισκέψεις σχολικών ομάδων στα Κέντρα Πληροφόρησης, γνωριμία με τους υγροτόπους της περιοχής, αλλά και εκπόνηση συγκεκριμένων θεματικών εργασιών από περιβαλλοντικές ομάδες. Τα προγράμματα αφορούν και ομάδες σχολείων από όλη την Ελλάδα που επισκέπτονται την περιοχή.
  • Επισκέψεις σε σχολικές μονάδες των Περιφερειακών Ενοτήτων εντός του Εθνικού Πάρκου και ενημέρωση για το ΕΠ ΑΜΑΘ.

Οι στόχοι των δράσεων αφορούν στην πληρέστερη ενημέρωση για την χλωρίδα, πανίδα και τα οικοσυστήματα της προστατευόμενης περιοχής, τις απειλές – πιέσεις που δέχεται, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία που απαιτούν προστασία και επί μέρους θεματικές ενότητες (γεωλογία, νερό, είδη βλάστησης, ορνιθοπανίδα κ.λπ.). Παράλληλα παρουσιάζεται η κατάσταση των οικοσυστημάτων, οι αρμοδιότητες και οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης,  οι αναπτυξιακές προοπτικές που προκύπτουν και ενημέρωση για τις δράσεις που μπορούν να λάβουν χώρα και να βοηθήσουν στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και την καλλιέργεια συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων για την προστασία της περιοχής.

Έτσι, το Μάρτιο, η συντονίστρια της ομάδας του Φ.Δ. κα Δέσποινα Μιχαηλίδου, επισκέφθηκε το 3ο λύκειο Ξάνθης, όπου πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα «Διαχειριστικά σχέδια σε προστατευόμενες περιοχές». Μετά το τέλος της παρουσίασης έγινε προσομοίωση  διαδικασίας διαβούλευσης με ομάδες μαθητών που συμμετείχαν ως διαφορετικοί χρήστες παρουσιάζοντας τις απόψεις τους για τη διαχείριση της  προστατευόμενης περιοχής.

Επίσης, τον μήνα Απρίλιο, η επόπτης-ξεναγός του Φ.Δ., κα Γεωργία Χατζηεφραιμίδου από το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, πραγματοποίησε επισκέψεις σε 6 δημοτικά σχολεία του Ν. Ξάνθης (2ο, 4ο, 6ο, 7ο και 11ο δημοτικό σχολείο), με στόχο την ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με τις αξίες της προστατευόμενης περιοχής του ΕΠ ΑΜΑΘ, τα σημαντικά είδη πουλιών και ζώων που ζούνε σε αυτό, καθώς και τις αξίες της αναδάσωσης και της ανακύκλωσης. Περίπου 290 μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην ενημέρωση.  Η συμμετοχή των μαθητών ήταν ενεργή και άφησε άριστες εντυπώσεις.

Οι επισκέψεις σε σχολεία συνεχίζονται κατά το μήνα Μάιο από τους ξεναγούς του Φ.Δ Μάγγο Κωνσταντίνο και Κατσούλη Βασίλειο, του Κέντρου Πληροφόρησης Κεραμωτής,  στα δημοτικά σχολεία Κεραμωτής, Αγιάσματος και Ερατεινού της Π.Ε. Καβάλας με ενημέρωση περίπου 235 μαθητών.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.