Επισκευές Πελαργοφωλιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δελτία Τύπου ΦΔ

Στα πλαίσια του προγράμματος παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) που εκτελεί ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας (Φ.Δ.) στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το προσωπικό του Φ.Δ., εντόπισε σε οικισμούς αρκετές φωλιές οι οποίες είχαν υποστεί σημαντικές φθορές λόγω κυρίως των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο του χειμώνα.

Οι επόπτες του Κέντρου Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας –Ισμαρίδας, Βασίλης Τερζής και Αναστασία Μιχαηλίδου οργάνωσαν και συμμετείχαν στην αποκατάσταση των προβληματικών φωλιών, έπειτα από επικοινωνία και συνεργασία με την ΔΕΗ Ξάνθης, τους οποίους και ευχαριστούμε για την άμεση επέμβασή τους, καθώς και την κα Eva Stets, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 19/03/12 στο χωριό Βαφέϊκα Ξάνθης επανατοποθετήθηκαν 2 τεχνητές φωλιές σε πυλώνες ρεύματος, οι οποίες κάθε χρόνο αποτελούν ενεργές φωλιές του είδους. Η πρώτη περίπτωση μάλιστα κρίθηκε ιδιαίτερα επείγουσα καθώς ο “ιδιοκτήτης” της φωλιάς ήταν από τους πρώτους που κατέφθασε στην περιοχή και με ιδιαίτερο ζήλο προσπαθούσε να χτίσει την φωλιά στα γυμνά καλώδια. Χάρη στις προσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΗ, η τεχνητή πλατφόρμα επανατοποθετήθηκε άμεσα και ο πελαργός επέστρεψε στην φωλιά του.

Την Τρίτη 20/03/12 στο χωριό Γενισέα Ξάνθης αποκαταστάθηκε αρχικά ένα καλάθι φωλιάς το οποίο είχε γείρει επικίνδυνα και τοποθετήθηκε ένα ακόμα καλάθι σε κοντινή απόσταση. Την ίδια ημέρα, στο χωριό Άβατο Ξάνθης μετακινήθηκε μια φωλιά σε παρακείμενη κολώνα. Ακολούθησαν και μικροεπεμβάσεις στις υπόλοιπες ήδη υπάρχουσες φωλιές.

Τέλος, την Παρασκευή 23/03/12 έπειτα από έκτακτο πρόβλημα που προέκυψε σε ενεργή φωλιά στην Γενισέα ακολούθησε τοποθέτηση τεχνητής πλατφόρμας, ενώ το ίδιο συνέβη και στα Μάγγανα Ξάνθης με την αντικατάσταση καλαθιού σε φωλιά.

Ο Λευκός Πελαργός κατατάσσεται ως Τρωτό είδος στην χώρα μας, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, καθώς ο πληθυσμός του κυμαίνεται στα 2000 με 2500 αναπαραγωγικά ζευγάρια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο Λευκός Πελαργός, με την συνήθεια του να ζει και να αναπαράγεται κοντά στον άνθρωπο, αλλά και με το διαιτολόγιο του το οποίο αποτελείται από έντομα, ερπετά, αμφίβια και μικρά θηλαστικά, αποδεικνύει εμπράκτως την αγάπη του προς τον άνθρωπο, οφείλουμε να του την ανταποδώσουμε.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.