Σεμινάριο Δικτύου Υπευθύνων Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA), ΦΔ Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας

Δελτία Τύπου ΦΔ
Πόρτο Λάγος 7-11-2011,
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΔ Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας
 
ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ
 67063 ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ                                                                         
ΤΗΛ. 25410/96646                                                                                 
 Εmail:fdnesism@otenet.gr www.epamath.gr
 Πληροφορίες: Βασίλειος Τερζής                                

Ο εθελοντισμός με όποια μορφή και να πάρει μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην αδιαφορία και να οδηγήσει με μικρότερα ή μεγαλύτερα βήματα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το 2011 έχει οριστεί ως το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού και έτσι κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη πολλές εκδηλώσεις, εκθέσεις, ζωντανές επιδείξεις και άλλες δραστηριότητες με στόχο να παροτρύνει περισσότερα άτομα να γίνουν εθελοντές.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας θέλοντας να ενισχύσει την δράση των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο φυσικό περιβάλλον, φιλοξένησε το Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 το Σεμινάριο Δικτύου Υπευθύνων Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA) (caretakers) της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος,

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 30 εθελοντές από όλη την Ελλάδα, υπεύθυνοι για την παρακολούθηση 20 σημαντικών περιοχών της χώρας, αναδεικνύοντας την αξία της εθελοντικής δράσης. Πολύ  σημαντικός ήταν ο αριθμός των εθελοντών από τους τρεις νομούς του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης).

Η πρώτη ημέρα αφορούσε γενικές γνώσεις ορνιθοπανίδας σημαντικών περιοχών για τα πουλιά, θεσμικού πλαισίου, αναγνώρισης ενδιαιτημάτων και ένα πρακτικό μέρος με θέμα την αναγνώριση απειλών που αντιμετωπίζουν οι βιότοποι και τα είδη και τρόπους παρέμβασης, την καταγραφή ειδών και πληθυσμών, καθώς και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη συμπλήρωση των πρωτοκόλλων εργασίας.

Την Κυριακή οργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης επίσκεψη των εθελοντών στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις λιμνοθάλασσες του Πόρτο Λάγους, της Ξηρολίμνης και της Πτελέας, όπου οι «caretakers» θαύμασαν την ποικιλότητα της οριθοπανίδας που φιλοξενείται και ξεχειμωνιάζει στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Φορέας Διαχείρισης καλεί όσους ενδιαφέρονται σε συμμετέχουν σε ομάδες εθελοντών για την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης να έρθει σε επικοινωνία με τα Κέντρα Πληροφόρησης Βιστωνίδας-Ισμαρίδας ή Δέλτα Νέστου (www.epamath.gr).

Από το Γραφείο Τύπου
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.