Θανή ειδών ορνιθοπανίδας στη λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνη

Δελτία Τύπου ΦΔ

Στις 30-01-2017, ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας για την ύπαρξη νεκρών πτηνών της άγριας πανίδας, στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της λιμνοθάλασσας Ξηρολίμνης (Φανάρι). Πραγματοποιήθηκε αυτοψία από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, κατά την διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών ειδών ορνιθοπανίδας, ανάμεσα σε αυτά Βουβόκυκνοι (Cygnus olor), Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus),Φαλαρίδες (Fulica atra), Κορμοράνοι (Phalacrocorax carbo), Βαρβάρες (Tadorna tadorna), ένας Θαλασσοπρίστης (Mergus serrator) και μία Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus), στο σύνολο της παρόχθιας ζώνης της λιμνοθάλασσας Ξηρολίμνης.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης η οποία πήγε στην περιοχή για συλλογή δειγμάτων. Πιθανή αιτία του θανάτου των πουλιών μπορεί να είναι η εξασθένηση τους λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων των τελευταίων ημερών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και τα παγωμένα νερά των λιμνοθαλασσών είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμη τροφή.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το γεγονός οι θάνατοι να οφείλονται στον ιό της γρίπης των πουλιών για αυτό το λόγω τα δείγματα που πάρθηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης στάλθηκαν στη Θεσσαλονίκη για ανάλυση και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Ακολούθησε περισυλλογή των νεκρών πτηνών από κλιμάκιο του Δήμου Κομοτηνής και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης.

unnamed1

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.