Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2017

Δελτία Τύπου ΦΔ

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ώστε να υπενθυμίζει την υπογραφή της συνθήκης Ramsar το 1977 στο Ιράν, με σκοπό την προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων.

Στη Συνθήκη συμπεριλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι σε όλο τον κόσμο, όπως λίμνες ποτάμια, έλη, εκβολές, τεχνητές λίμνες, λιμνοθάλασσες κ.α. με συνολική έκταση πάνω από 520 εκατομμύρια στρέμματα. Στη χώρα μας βάσει της παραπάνω Συνθήκης προστατεύονται 11 υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, η λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η λιμνοθάλασσα Κοτύχι, η λίμνη μικρή Πρέσπα και φυσικά το Δέλτα Νέστου, οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και το σύμπλεγμα των Θρακικών Λιμνοθαλασσών που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, θα γιορτάσει την ημέρα αυτή, διοργανώνοντας  εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Το φετινό σύνθημα των εκδηλώσεων είναι «Υγρότοποι: Η φυσική ασπίδα ενάντια στις καταστροφές», δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους μας να ανακαλύψουμε στην πράξη τα οφέλη που προσφέρουν οι υγρότοποι στον πλανήτη και στους ανθρώπους και παράλληλα να καταλάβουμε ότι η προστασία των περιοχών αυτών είναι πλέον επιβεβλημένη.

Οι υγρότοποι προσφέρουν πόσιμο νερό, συμβάλουν στη γεωργία, σφύζουν από βιοποικιλότητα, αντιμάχονται στην κλιματική αλλαγή, παρέχουν τα απαραίτητα προϊόντα και αγαθά για την επιβίωση μας. Μπορείτε να φανταστείτε ένα μέλλον χωρίς τους υγροτόπους;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Ramsar το 64% των υγροτόπων του κόσμου έχουν εξαφανιστεί από το 1900 έως σήμερα. Δυστυχώς και στη χώρα μας οι υγρότοποι υποβαθμίζονται καθημερινά με αλλαγές στο υδρολογικό τους καθεστώς, με αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων τους, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών κυρίως αποβλήτων, αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας, λαθροθηρία και λαθροϋλοτομία. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί υγρότοποι και τα οποία υποβαθμίζουν τη μοναδική οικολογική τους αξία.

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας με 23 λιμνοθάλασσες και λίμνες είναι δίπλα μας, ας συμμετέχουμε όλοι ενεργά στον εορτασμό και ας το επισκεφτούμε!

unnamed

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.