Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ματανάστευσης των Ψαριών

Δελτία Τύπου ΦΔ

H Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών έχει οριστεί για τις 21 Μαΐου κάθε έτους, έτσι ώστε να υπάρχει ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους πληθυσμούς των ψαριών, όταν αυτά εγκλωβίζονται από ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως τα φράγματα και δεν μπορούν να μεταναστεύσουν για την αναπαραγωγή τους. Τη μέρα αυτή γίνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε), την Τρίτη 24 Μαΐου 2014, θα διοργανώσουν εκδήλωση στο αρδευτικό φράγμα του ποταμού Νέστου, στους Τοξότες στα όρια των νομών Καβάλας και Ξάνθης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τάξεις από τρία δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης που εκπονούν ανάλογα περιβαλλοντικά προγράμματα, ενώ θα προσκληθούν και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην εκδήλωση θα γίνει ενημέρωση των μαθητών γύρω από θέματα που αφορούν την μετανάστευση των ψαριών από και προς τα ποτάμια, τους λόγους που το κάνουν και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν στην προσπάθεια τους αυτή. Θα αναλυθούν όροι όπως «ανάδρομα» και «κατάδρομα» ψάρια, θα καταδειχτεί το πρόβλημα που αποτελούν για τις μετακινήσεις των ψαριών τα φράγματα που κατασκευάζει ο άνθρωπος και θα υποδειχθούν πιθανές λύσεις για την υπέρβαση του προβλήματος από αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Επίσης θα γίνει παρουσίαση των ενδημικών ειδών ψαριών που υπάρχουν στα υδάτινα οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Τέλος θα γίνει επίδειξη δειγματοληψίας ψαριών με τη μέθοδο της ηλεκτραλιείας από ειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας.

Πριν από την εκδήλωση και για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών, θα προηγηθεί επίσκεψη στα τμήματα των σχολείων που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, όπου θα προβληθεί σχετική με την μετανάστευση των ψαριών παρουσίαση από επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ΕΠ ΑΜΑΘ.

Περισσότερες πληροφορίες και σχετικό πληροφοριακό υλικό για την προγραμματισμένη εκδήλωση στους Τοξότες αλλά και με αντίστοιχες προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί κανείς να βρει στον σχετικό με την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών ιστότοπο http://www.worldfishmigrationday.com .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δράσης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ», που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης.

 

bb5812aa-636d-4eda-9745-a86da095abfa

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.