Επανατοποθέτηση πλωτής εξέδρας αναπαραγωγής γλαρονιών

Δελτία Τύπου ΦΔ

Την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε η επισκευή και επανατοποθέτηση πλωτής εξέδρας αναπαραγωγής γλαρονιών στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών Νέας Κεσσάνης στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Απριλίου έγινε επισκευή των φθορών στην πλατφόρμα και η μεταφορά της μέσα στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών Νέας Κεσσάνης και την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή υλικό ως φυσικό υπόστρωμα. Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε την πολύτιμη βοήθεια του προσωπικού της Riverland, Χέλεν Τρίκκη, Γιώργο Μουστόπουλο, και Οδυσσέα Τσακαλίδη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Η πλωτή πλατφόρμα – εξέδρα είχε κατασκευασθεί τον Απρίλιο 2014 από τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και είχε τοποθετηθεί στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών Νέας Κεσσάνης με σκοπό να ενισχύσει την δυνατότητα αναπαραγωγής γλαρονιών. Πρόκειται για μία ξύλινη πλωτή εξέδρα διαστάσεων 3×4 m, η οποία επιπλέει, ενώ η επιφάνεια της ήταν καλυμμένη με χαλίκι και άμμο, ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με φυσική νησίδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά την πρώτη τοποθέτησή της είχε χρησιμοποιηθεί από Ποταμογλάρονα (Sternahirundo). Δυστυχώς, η πλατφόρμα, λόγω ισχυρών ανέμων, είχε ξεβρασθεί στην ακτή της λιμνοθάλασσας έχοντας υποστεί αρκετές φθορές.

Μετά την επανατοποθέτησή της ελπίζουμε στην επαναχρησιμοποίηση της από γλάρους και γλαρόνια για την ενίσχυση της αναπαραγωγής, καθώς οι φυσικές ρηχές νησίδες άμμου στις λιμνοθάλασσες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, λόγω των ανθρώπινών παρεμβάσεων.

rsz_6c973262-e6a4-4185-bab2-b1e2ee3416e8

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.