Σήμανση Ποιότητας και συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας πραγματοποίησε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 συνάντηση εργασίας με θέμα «Σήμανση Ποιότητας και Συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ» στο Κέντρο Πληροφόρησης Βιστωνίδας-Ισμαρίδας με αφορμή την έναρξη απόδοσης της Σήμανσης Ποιότητας και Συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ. Το συγκεκριμένο έργο του Φορέα Διαχείρισης χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2007-2013.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν παραγωγοί και επιχειρηματίες από τους τρεις κύριους κλάδους, στους οποίους απευθύνεται η Σήμανση Ποιότητας και Συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ, προϊόντα φυτικής παράγωγης, κτηνοτροφία και υπηρεσίες τουρισμού (Μονάδες Φιλοξενίας  και Μονάδες Εστίασης). Οι παραβρισκόμενοι, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη στη Σήμανση αλλά και τα βασικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτή.

Η ανάπτυξη και διάδοση ενός σήματος που πιστοποιεί συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και την τοπικότητας τους κρίνεται βασική προϋπόθεση για το άνοιγμα στις ευρωπαϊκές και διεθνής αγορές. Λαμβάνοντας υπόψη την έντονη ανάγκη των καταναλωτών για αγορά και χρήση προϊόντων και υπηρεσιών με πιστοποίηση καθώς και τη σαφή στροφή του αγοραστικού κοινού στα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα, που θεωρούνται ανώτερης ποιότητας, η Σήμανση Ποιότητας έχει ως στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας των τοπικών ή/και εθνικών επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης θα  συμβάλλει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μέσα από την προώθηση των συγκεκριμένων κλάδων παραγωγής και με απώτερο στόχο την επίτευξη ενός συνολικού θετικού αποτελέσματος. Στόχος είναι η αξιοποίηση της μοναδικής ταυτότητας, της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής. Θα αποτελέσει επίσης το μοχλό για την τοπική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θα διευκολύνει τις συνέργειες του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και του τομέα παροχής υπηρεσιών, θα δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο επιχειρήσεων, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της προώθησης του τουρισμού.

Τα προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη Σήμανση Ποιότητας, αποκτούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού η απλή ετικέτα ονομασίας και προέλευσης συνοδεύεται πλέον από την προσδιορισμό της περιοχής παραγωγής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και μια προστατευόμενη περιοχή βάσει ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, με πλούσια βιοποικιλότητα και έντονη τη συνύπαρξη ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται είτε στο Φ.Δ. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, τηλ. 25410-96646, κα Ευτέρπη Πατετσίνη, είτε στην ιστοσελίδα του Φ.Δ.: www.epamath.gr.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.