Σε συμφωνία κατέληξαν τα Ηνωμένα Έθνη για την προστασία της βιοποικιλότητας

ΜΜΕ

Δεκαετές πλάνο της Ναγκόγια

Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά οι αντιπρόσωποι 200 κρατών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Ναγκόγια για την προστασία της βιοποικιλότητας, λέγοντας το «ναι» σε δεκαετές πλάνο για την «δίκαιη χρήση των γενετικών πόρων».

Εκτός από μέτρα και στόχους για την προστασία των επαπειλούμενων ειδών, το «Πρωτόκολλο της Ναγκόγια» ανοίγει το δρόμο και ενδεχόμενη πληρωμή «γενετικών δικαιωμάτων» σε φτωχότερα κράτη από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που αναπτύσσουν σκευάσματα βασισμένα στο φυσικό τους πλούτο.

Το Πρωτόκολλο καθορίζει την έννοια του γενετικού υλικού ως οτιδήποτε κληρονομείται από γενιά σε γενιά φυτών, ζώων ή μικροβίων ενώ ως γενετικός πόρος νοείται οποιουδήποτε είδους γενετικό υλικό πραγματικής ή πιθανής (οικονομικής) αξίας. Κάθε κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα στη διαχείριση αυτών των πόρων.

Η συμφωνία καλύπτει τη χρήση του γενετικού υλικού τόσο για την έρευνα και ανάπτυξη σκευασμάτων όσο και για τη βιοτεχνολογία. Στο υλικό περιλαμβάνονται και βιολογικά παράγωγα (όπως ένζυμα, δηλητήρια ερπετών ή χυμούς δέντρων).

Παράλληλα, τα 200 κράτη δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν μέτρα για την προστασία του 17% των χερσαίων εκτάσεων του πλανήτη και το 10% των ωκεανών μέχρι το 2020.

ΠΗΓΗ: Τα νέα

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.