Δακτυλίωση αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Δελτία Τύπου ΦΔ

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=i74f7xIK_fM]

Ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι παγκόσμια απειλούμενο είδος και η σημασία της αποικίας της Κερκίνης για τη διατήρησή του είναι μεγάλη. Στην Ελλάδα μέχρι το έτος 2003, ο αργυροπελεκάνος φώλιαζε μόνο στη λίμνη Μικρή Πρέσπα και στον Αμβρακικό κόλπο.

Περισσότεροι από 170 νεοσσοί γεννήθηκαν φέτος στις τεχνητές εξέδρες που δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 δακτυλιώθηκαν 70 από τους νεοσσούς με σκοπό την παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών και της αναπαραγωγικής τους δυναμικής. Κάθε πελεκάνος δακτυλιώνεται με δύο έγχρωμα πλαστικά δαχτυλίδια, ένα σε κάθε πόδι. Το κάθε δαχτυλίδι έχει διακεκριμένο γράμμα και αριθμό ενδεικτικά του τόπου που έγινε η δακτυλίωση και συνολικά αποτελεί μοναδικό στοιχείο μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων. Οι κωδικοί μπορούν να διαβαστούν με τηλεσκόπιο από μεγάλη απόσταση.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ράμπας σε πλωτή εξέδρα (τμήμα του λιμανιού Λιθοτόπου που παραχωρήθηκε από τον δήμο Ηράκλειας και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών), για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτή από τους νεοσσούς.

Στη φετινή δακτυλίωση, εκτός από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, συμμετείχαν εθελοντές από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση βάρκας από τον κ. Καπαλίδη.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.