“Belasitsa Beyond Borders” Διασυνοριακή συνεργασία κατά μήκος της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης

Δελτία Τύπου ΦΔ Εκδηλώσεις

Κερκίνη, 6 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

kerkini1Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης συμμετέχει στο έργο «Belasitsa Beyond Borders» που αφορά στη διασυνοριακή συνεργασία Βουλγαρίας-Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Το έργο θα υλοποιηθεί από το Βουλγαρικό Ίδρυμα για τη Βιοποικιλότητα (Bulgarian Biodiversity Foundation-Branch Belasitsa) και από τη ΜΚΟ EuroNatur που εδρεύει στη Γερμανία με τη συμμετοχή του Φυσικού Πάρκου Belasitsa, του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και του Οργανισμού EA Planetum-Strumica της ΠΓΔΜ.

Το όρος Κερκίνη (Μπέλλες-Belasitsa)  είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική αξία. Για τον λόγο αυτό η αειφόρος χρήση των φυσικών πόρων της διασυνοριακής περιοχής του όρους Κερκίνη είναι υψηλής σημασίας για την ενσωμάτωση της προστασίας της φύσης στην οικονομική ανάπτυξη  αλλά και στη διασφάλιση καλής ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σ’ αυτή τη περιοχή.

Επιδιώκοντας λοιπόν την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, το παρόν έργο προωθεί την διασυνοριακή συνεργασία και εστιάζεται στις οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους της περιοχής.   Επιδιώκει να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τις φυσικές αξίες του βουνού και τις δυνατότητες που παρέχει π.χ. για οικοτουρισμό. Έτσι το έργο προσανατολίζεται στην:

 • Περιβαλλοντική εκπαίδευση
 • Ανάπτυξη και προώθηση οικοτουριστικών προσφορών

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

 • Κατασκηνώσεις νέων από 18 χρονών και πάνω από τις τρεις χώρες.
 • Ανταλλαγή φοιτητών. Εκπαιδευτική εκδρομή φοιτητών στη βουλγαρική πλευρά του βουνού και στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης.
 • Σειρά σεμιναρίων για επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό σχετικά με τον οικοτουρισμό στην περιοχή (συμπεριφορά, παροχή υπηρεσιών, προώθηση τοπικών προϊόντων, κλπ)
 • Εκπαίδευση οικοξεναγών
 • Παραγωγή ενημερωτικού υλικού
 • Ανάρτηση ενημερωτικών πινάκων σε κεντρικά σημεία
 • Δημιουργία ιστοσελίδας
 • Πεζοπορία προς την υψηλότερη κορυφή του βουνού Radomir
 • Δημιουργία ερμηνευτικού μονοπατιού στην περιοχή του βουνού που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ
 • Διαγωνισμός φωτογραφίας και έκθεση σχετικά με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής
 • Εκδρομή προβολής της περιοχής σε ταξιδιωτικούς πράκτορες
 • Διεθνές συνέδριο

Στα πλαίσια του παραπάνω έργου θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου πεζοπορία στη βουλγαρική πλευρά του όρους Κερκίνη.

Το κόστος για τη συμμετοχή είναι 120 λέβα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν  στους Pavel Pavlov (ξεναγός) Τηλ. +359887544895, Ε-mail: pavkatapavlov@abv.bg και Rossen Vassilev– Τηλ. +359888330010, Ε-mail: rossen.vassilev@biodiversity.bg, skype: roko_bbf

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα της πεζοπορίας παρακάτω.

Winter Belasitsa 2013

6η Παραδοσιακή Πεζοπορία

«Ξανά στο Φυσικό Πάρκο της Βουλγαρίας»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου

Αναχώρηση από Σόφια – Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός (συνάντηση στις 6:45 π.μ.). Αναχώρηση για  Πετρίτσι (7:00- 11:20  με αλλαγή στο Μπλαγκόεβγκραντ). Το μεσημέρι μεταφορά με λεωφορείο στο σαλέ Belasitsa σε υψόμετρο 720m, πεζοπορία μέχρι το καταφύγιο Kongura σε υψόμετρο 1280m. Διανυκτέρευση.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

Πεζοπορία από το καταφύγιο Kongura μέχρι την κορυφή Golyam Kongur (1951m)-Radomir (Kalabak) στα 2029m- καταφύγιο Lopovo. Μεταφορά με αυτοκίνητο 4χ4 από το Lopovo στους πρόποδες του βουνού. Διανυκτέρευση σε ξενώνες στο χωριό Samuilovo. (Αν ο καιρός δεν είναι καλός θα πραγματοποιηθεί αναρρίχηση στο Goyam Kongur και επιστροφή στο Πετρίτσι).

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου

Επίσκεψη ερμηνευτικού μονοπατιού στο Φυσικό Πάρκο Belasitsa. Τοπικές λιχουδιές στο χωριό Podgorie από την κα Rukie Izirova. Παραδοσιακό γλέντι στο χωριό Yavornitsa. Το απόγευμα πιθανή επίσκεψη των ιαματικών λουτρών στο Rupite.

Αναχώρηση για Σόφια με τραίνο από το Rupite (16:35-21:15, με αλλαγή στο Μπλαγκόεβγκραντ).

Τιμή: 120 λέβα, συμπεριλαμβάνονται: μεταφορές, διανυκτερεύσεις, ξεναγός, παραδοσιακοί χοροί. (Για όσους επιθυμούν, σημείο συνάντησης μπορεί να είναι και το Πετρίτσι με μικρότερο κόστος).

Στη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται τα γεύματα, τα ποτά, τα ιαματικά λουτρά.

Πληροφορίες

Pavel Pavlov (ξεναγός) Τηλ. +359887544895, Ε-mail: pavkatapavlov@abv.bg
Rossen Vassilev– Τηλ. +359888330010, Ε-mail: rossen.vassilev@biodiversity.bg, skype: roko_bbf

Θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με τον δικό σας εξοπλισμό και ασφάλεια.

Υπάρχει η δυνατότητα για μια επιπλέον διανυκτέρευση την Κυριακή και επίσκεψη τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στη λίμνη Κερκίνη για παρατήρηση πουλιών (φοινικόπτερα και πελεκάνους).

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.