Περιβαλλοντική εκπαίδευση και Προστατευόμενες Περιοχές

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, στα πλαίσια υλοποίησης του στόχου του σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Προστατευόμενες Περιοχές». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο ΕΡΩΔΙΟΣ στον Λιθότοπο Σερρών.

Στην ημερίδα, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Μανώλης Κούκος ως εκπρόσωπος του δημάρχου Σιντικής κ. Α. Καρύδα. Ακολούθησε χαιρετισμός του διευθυντή της Διεύθυνσης Α’θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών κ. Χ. Κρυστάλλη.

Στις εργασίες και στη συζήτηση της ημερίδας παρέστει ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κ. Ι. Μωυσιάδης.

Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον κ. Αρτέμιο Χατζηαθανασίου, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης για περιβαλλοντική επιμόρφωση και γενικότερα ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής του Εθνικού Πάρκου.

Η θεματολογία της ημερίδας κινήθηκε γύρω από την παραδοχή ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός κώδικα συμπεριφοράς του κάθε ατόμου ξεχωριστά γύρω από τα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα του περιβάλλοντος. Παρουσιάστηκε υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εστιασμένο σε προστατευόμενες περιοχές (Αξιός, Κερκίνη). Παρουσιάστηκαν δομές και υποδομές για περιβαλλοντική εκπαίδευση (τα Κέντρα Πληροφόρησης στον Αξιό και στην Κερκίνη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του δήμου Σερρών). Αναφέρθηκε τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, ποια σημεία στην όλη διαδικασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης απαιτείται να βελτιωθούν για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση ειδικά των μαθητών.

Εκφράστηκε η επιθυμία από τους συμμετέχοντες (Διευθυντής Α’θμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης, Ομάδα του Κ.Π.Ε Κάτω Ποροΐων, Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Φορέων Διαχείρισης Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Λίμνης Κερκίνης) για συνεργασία σε θέματα υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόσο εντός του σχολείου όσο και στο πεδίο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους Δήμους Σιντικής και Σερρών, από τη Δ/νση Δασών Σερρών, από τους Φορείς Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, σχολικοί σύμβουλοι της Α’θμιας Εκπαίδευσης, καθηγητές της Β’θμιας Εκπαίδευσης και μέλη της Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κάτω Ποροΐων.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.