Χελώνες Caretta caretta στην Κάρπαθο

Δελτία Τύπου ΦΔ

Σεπτέμβριος 2010,  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα του είδους Caretta caretta εντοπίστηκε στις δυτικές ακτές της Καρπάθου, στην περιοχή Φοινίκι, από περίοικο ο οποίος ειδοποίησε τον Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου και Σαρίας και τις λιμενικές αρχές. Στο σημείο μετέβη το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, με σκάφος ιδιώτη και με τη συνοδεία ανδρών του Λιμεναρχείου Καρπάθου, και με συντονισμένες προσπάθειες, περισυνέλλεξαν την τραυματισμένη χελώνα, η οποία είχε μπλεχτεί σε κομμάτια πετονιάς.

Το άτομο που βρέθηκε ήταν ηλικιωμένο, γένους αρσενικού και είχε βάρος περίπου 60 κιλά, ενώ είχε χάσει τα δύο μπροστινά του άκρα, πιθανόν εξαιτίας της σφιχτής περιέλιξης της πετονιάς. Καθώς η κατάσταση του κρίθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη, οργανώθηκε άμεσα μια αποστολή διακομιδής του ζώου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Παρά τις προσπάθειες περίθαλψής της η χελώνα τελικά κατέληξε κατά τη μεταφορά της.

Σε γειτονική αμμώδη παραλία, εντοπίστηκαν δύο θέσεις φωλεοποίησης θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής πιθανότατα δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης σε συνεχή επικοινωνία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τους κατοίκους της περιοχής έκαναν άμεση παρέμβαση στο χώρο οριοθετώντας και προστατεύοντας τις φωλιές από τον έντονο κυματισμό και την ανθρώπινη όχληση.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, πιστά στο ραντεβού εκκόλαψής τους, 28 περίπου χελωνάκια άφησαν τα ίχνη τους κατευθυνόμενα προς την θάλασσα έτοιμα να ξεκινήσουν το νέο τους ταξίδι. Όποιο από αυτά τα χελωνάκια καταφέρει να επιβιώσει και να γίνει αναπαραγωγικά ώριμο, θα επιστρέψει στην ίδια παραλία που γεννήθηκε για να αναπαραχθεί.

Πρόκειται για την πρώτη καταγραφή αναπαραγωγής και εκκόλαψης του είδους στις ακτές τις Καρπάθου, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει το επιστημονικό ενδιαφέρον τόσο του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας όσο και του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η αναπαραγωγική αυτή προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία συντελεί στην προσθήκη νέων αναπαραγωγικών θέσεων για το απειλούμενο αυτό είδος.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας
Όλυμπος Καρπάθου τ.κ. 85700
Τηλ: 2245051010
Fax: 2245051013
e-mail: foreaska@gmail.com
www.fdkarpathos.gr
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.