Δακτυλίωση μαυροπετρίτη στην Κάρπαθο

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του «Προγράμματος Παρακολούθησης Ειδών και Οικοτόπων της Προστατευόμενης Περιοχής Καρπάθου – Σαρίας» και συγκεκριμένα της απογραφής των μεταναστευτικών ειδών, πραγματοποίησε για πρώτη φορά δακτυλιώσεις σε νεοσσούς Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae). Κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας, δακτυλιώθηκαν 10 νεοσσοί Μαυροπετρίτη στα Αστακιδονήσια, από επιστήμονες ορνιθολόγους του προγράμματος.

Στους νεοσσούς πραγματοποιήθηκαν, επιπλέον, βασικές μορφομετρικές μετρήσεις, όπως μήκος φτερούγας, μήκος ταρσού, μήκος ράμφους και σωματική μάζα.

Επίσης, από τις φωλιές συλλέχθηκαν υπολείμματα λείας (φτερά μικρόπουλων, κ.ά.) και δύο ειδών εμέσματα, που το ένα περιείχε άπεπτα τμήματα από έντομα και το άλλο άπεπτα τμήματα από μικρόπουλα, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή στη διατροφική προτίμηση του είδους.

Στις βραχώδεις ακτές της προστατευόμενης περιοχής Β. Καρπάθου – Σαρίας – Αστακιδονησίων φωλιάζει ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών του Μαυροπετρίτη. Η περιοχή παραμένει πολύ σημαντική για την αναπαραγωγή του είδους, καθώς προσφέρει πολύτιμες θέσεις για την ανάπαυση και φωλεοποίησή του και κατάλληλους χώρους για τροφοληψία.

 

Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.