Η γέννηση του Κανακάρη μας

Δελτία Τύπου ΦΔ

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας σε επίσκεψή του σε αναπαραγωγική σπηλιά της προστατευόμενης περιοχής τοποθέτησε ειδική κάμερα παρακολούθησης του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας. Τα υλικό που συλλέχθηκε ήταν άκρως εντυπωσιακό καθώς καταγράφηκε μια θηλυκή φώκια, σε κατάσταση προχωρημένης κύησης, μαζί με μια αρσενική φώκια σε στιγμές συμπαράστασης και κόρτε.

Η καταγραφή του αρσενικού ζώου μας χαροποίησε ιδιαιτέρως καθώς τα αρσενικά σπανίζουν στην περιοχή. Προς χαροποίηση του φύλακα που τοποθέτησε την κάμερα το υπόλοιπο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ονόμασε το αρσενικό ζώο «Ντίνο».

Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας και οι ειδικοί επιστήμονες του προγράμματος «Πρόγραμμα παρακολούθησης ειδών και οικοτόπων της προστατευόμενης περιοχής Καρπάθου – Σαρίας» πραγματοποίησαν, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, επισκέψεις πεδίου στις θαλάσσιες σπηλιές της Β. Καρπάθου, της Σαρίας και των Αστακιδονησίων.

Οι ειδικοί επιστήμονες τοποθέτησαν εκ νέου κάμερα παρακολούθησης σε αναπαραγωγική σπηλιά της περιοχής και κατέγραψαν την κατάσταση του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus και των βιοτόπων της.

Σε μια από τις σπηλιές που μελετήθηκαν, καταγράφηκε η ύπαρξη ενός νεογέννητου αρσενικού ατόμου το οποίο έχαιρε φροντίδας από τη μητέρα του.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, τηρώντας τις παραδόσεις του τόπου, ονόμασε το πρώτο αρσενικό φωκάκι, του προγράμματος παρακολούθησης, «Κανακάρη». Η παράδοση του τόπου θέλει το πρώτο αρσενικό παιδί κάθε οικογενείας να παίρνει όλη την περιουσία αυτής (αν δεν το διαδεχθεί θηλυκό παιδί) και να χαίρει ιδιαίτερης συμπάθειας και μεταχείρισης από όλο το σόι.

Οι επόμενες επισκέψεις των ειδικών επιστημόνων του προγράμματος παρακολούθησης αναμένονται με αγωνία καθώς η αναπαραγωγική περίοδος μόλις ξεκίνησε!

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.