Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του Γυμνασίου Στεφανοβικείου στον υγρότοπο της Κάρλας και στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου που φιλοξενεί την έκθεση του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι.

Δελτία Τύπου ΦΔ

Σαράντα (40) μαθητές, από τις τάξεις Β & Γ του Γυμνασίου Στεφανοβικείου, ξεναγήθηκαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016, στην προστατευόμενη περιοχή υγροτόπου Κάρλας και επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου που φιλοξενεί την έκθεση του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι. Έτσι, με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και την καθοδήγηση στελεχών του Φορέα Διαχείρισης οι μαθητές χωριζόμενοι σε ομάδες, αναγνώρισαν τα είδη πουλιών βάσει των μορφολογικών χαρακτηριστικών τους (μέγεθος, σχήμα, χρώμα, σχήμα ράμφους, μήκος ποδιών) και συμπλήρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε φύλλα παρατήρησης πουλιών από το εκπαιδευτικό υλικό «Ανακαλύπτοντας τη φύση της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου» του Φ.Δ. Η ομάδα του σχολείου συνδύασε την εξόρμηση για ορνιθοπαρατήρηση στον ταμιευτήρα της Κάρλας με επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση του Προγράμματος  LIFE-Φύση «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11/NAT/GR/1011) που λειτουργεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης στο χωριό Κανάλια. Εκεί, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις συνήθειες και τη ζωή των Κιρκινεζιών, τη μακροχρόνια σχέση αλληλεπίδρασης ανθρώπου-Κιρκινεζιού στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου αλλά και τις δράσεις του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι.

Η επαφή των παιδιών με τη φύση, η περιήγησή τους σε αυτήν και η γνωριμία τους με τα είδη που την απαρτίζουν αποτελούν ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της. Η επίσκεψη του Γυμνασίου πλαισιώθηκε με εποικοδομητικό διάλογο με τους μαθητές και τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.