Περιβαλλονική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση στη Λίμνη Κάρλα

Δελτία Τύπου ΦΔ

Πενήντα πέντε (55) μαθητές, από τις τάξεις Ε΄& ΣΤ του Δημοτικού Σχολείου Ευξεινούπολης, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή υγροτόπου Κάρλας, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015. Οι μικροί μαθητές συνοδευόμενοι από τους τέσσερις δασκάλους τους επισκέφτηκαν τον υγρότοπο της Κάρλας γνωρίζοντας από κοντά ορισμένα από τα χαρακτηριστικά είδη της ορνιθοπανίδας που απαντάται αυτή την περίοδο στον υγρότοπο. Έτσι, με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και την καθοδήγηση τεσσάρων στελεχών του Φορέα Διαχείρισης και ενός εθελοντή του Φ.Δ. οι μαθητές χωριζόμενοι σε ομάδες, αναγνώρισαν τα είδη πουλιών βάσει των μορφολογικών χαρακτηριστικών τους (μέγεθος, σχήμα, χρώμα, σχήμα ράμφους, μήκος ποδιών) και συμπλήρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε φύλλα παρατήρησης πουλιών. Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδι προσαρμοσμένο σε είδη πουλιών που παρατήρησαν από το εκπαιδευτικό υλικό «Ανακαλύπτοντας τη φύση της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου» του Φ.Δ. Σε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα οι μικροί μας φίλοι, διασκέδασαν, συνεργάστηκαν, έμαθαν και γέμισαν με όμορφες εικόνες ανανεώνοντας το ραντεβού μας.

Παράλληλα, τον υγρότοπο της Κάρλας επισκέφτηκε το 6ο Δημοτικό Λάρισας με εκατόν δεκαπέντε (115) μαθητές, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την προστατευόμενη περιοχή, τον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης και τους βασικούς κανόνες ορθής συμπεριφοράς που μπορούμε όλοι μας να υιοθετήσουμε όταν επισκεπτόμαστε μια προστατευόμενη περιοχή.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και χαρτών του Φορέα Διαχείρισης αλλά και υλικών προώθησης που αφορούν σε καπέλα φέροντας το λογότυπο και την επωνυμία της προστατευόμενης περιοχής Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.

dsc_0031

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου επισκέφθηκαν δύο στελέχη του Φορέα Διαχείρισης για την προβολή παρουσίασης με θέμα «Η αξία του νερού: Το κακό παράδειγμα της Υπέρειας Κρήνης», την Τρίτη 24/11/2015. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης που υλοποιεί ο Φορέας, κατόπιν πρόσκλησης του σχολείου. Οι δεκαεπτά μαθητές (17) της Ε τάξης, παρακολούθησαν ειδικά διαμορφωμένες διαφάνειες με πλούσιο υλικό για την πολιτισμική αξία της Υπέρειας Κρήνης (ή Κεφαλόβρυσο) δίνοντας έμφαση για τους λόγους της αποξήρανσης της πηγής καθώς και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επανεμφάνιση νερού στο Κεφαλόβρυσο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εργαστήρι χειροτεχνίας από το εκπαιδευτικό υλικό «Ανακαλύπτοντας τη φύση της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου» του Φ.Δ. Οι μικροί μαθητές γνώρισαν το ενδημικό ψάρι «Φεροβελονίτσα» (Cobitis stephanidisi) που ζούσε στο Κεφαλόβρυσο του Βελεστίνου και το ενδημικό ψάρι «Θεσσαλογωβιό» (Knipowitchia thessala) που απαντάται στον ταμιευτήρα της Κάρλας. Ψαλίδισαν τα σχέδια των 2 ειδών ψαριών, τα ζωγράφισαν και τα κόλλησαν σε ένα πλαστικό καλαμάκι. Στη συνέχεια, οι μαθητές ανακοίνωναν το όνομα του «ψαριού» που ζωγράφισαν και έπειτα δίνονταν ένας ρυθμός με παλαμάκια με τον οποίο τα παιδιά κινούσαν τα «ψάρια» σαν να κολυμπούν. Με ευχάριστο τρόπο οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιχθυοπανίδα που ζούσε στην πηγή και τις πιέσεις που δέχεται η ιχθυοπανίδα από τις αλλαγές που γίνονται στα υδατικά συστήματα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και χαρτών του Φορέα Διαχείρισης αλλά και υλικών προώθησης που αφορούν σε μολυβοθήκες φέροντας το λογότυπο και την επωνυμία της προστατευόμενης περιοχής Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.

dsc_0091

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.