Ημερίδα του Φ.Δ.Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε., Βελεστίνο 20 Νοεμβρίου

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου. Στην Ημερίδα με τίτλο «Τελική Ημερίδα της Πράξης “Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου”, στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» παρουσιάστηκε το έργο του Φορέα Διαχείρισης, με αφορμή την ολοκλήρωση της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε η Πρόεδρος του Φορέα Δρ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, η οποία μίλησε για την προστιθέμενη αξία που δίνει στην περιοχή το έργο της Κάρλας και ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Δημ. Νασίκα, του εκπροσώπου του Περιφερειάρχη, Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλίας κ. Β. Χατζόπουλου και του Αναπληρωτή Πρύτανη του ΠΘ κ. Ζ. Μαμούρη.

Η ημερίδα χωρίζονταν σε τρείς συνεδρίες.

Εισηγητές στην 1η συνεδρία ήταν ο κ. Φερμαντζής από τη Διεύθυνση Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, ΥΠΠΑΤ, ο κ. Dr. Raus, ανώτερος επιμελητής, Botanic Garden & Botanical Museum Berlin-Dahlem, Free University of Berlin, Germany, η κ. Λαζαρίδου, Βιολόγος, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Συντονίστρια και επιστημονικός υπεύθυνη του έργου “Πρόγραμμα παρακολούθησης παραμέτρων ποιότητας νερού” και ο κ. Γκέλης, Βιολόγος, Λέκτορας ΑΠΘ, Ειδικός Επιστήμονας φυτοπλαγκτού/τοξικότητας.

Στη 2η συνεδρία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου “Φυσικοχημικές αναλύσεις νερών των ταμιευτήρων της περιοχής Κα.Μα.Κε.Βε.” από τον κ. Γούναρη, Χημικό Μηχανικό, τα αποτελέσματα του έργου “Διερεύνηση των απειλών που δέχονται οι υδρόβιοι οργανισμοί διαφορετικών τροφικών επίπεδων της λίμνης Κάρλας” από την κα. Μούτου, Δρ. Βιολόγο, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμ. Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Π.Θ. Εισηγητής ήταν επίσης ο κ. Λουκάς, Καθηγητής Π.Θ. από το Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων αναλύοντας τις επιπτώσεις του σχεδίου διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας στον υπόγειο υδροφορέα και εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης των νέων γεωτρήσεων. Κλείνοντας τη συνεδρία η κα. Πανώριου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής ενημέρωσης από την Ορνιθολογική Εταιρία, παρουσιάζοντας το πακέτο περιβαλλοντικής ενημέρωσης με τίτλο “Ανακαλύπτοντας τη φύση της Λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου”.

Στην 3η συνεδρία ο κ. Σιδηρόπουλος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και Συντονιστής του Φ.Δ.Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε. παρουσίασε το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της πράξης “Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.”, ο κ. Μιχαλάκης, Δασολόγος, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης ειδών και οικοτόπων, η κα. Χαμόγλου, Ιχθυολόγος, παρουσίασε τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της ιχθυοπανίδας, ο κ. Βέργος, Βιολόγος, παρουσίασε τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ο κ. Χατζηγούλας, Φύλακας του Φ.Δ.Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε. τα αποτελέσματα του προγράμματος της Επόπτευσης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ομιλίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Φ.Δ. www.fdkarlas.gr

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.