Δηλώσεις Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσαντίνου μετά τη σύσκεψη με τους Φορείς Διαχείρισης Κεντρικής Μακεδονίας

Πολιτικοί

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πραγματοποίησε σύσκεψη, σήμερα, με εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης Κεντρικής Μακεδονίας.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Γιώργος Παπαπωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είχαμε σήμερα μια σύσκεψη με τέσσερις Φορείς Διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, για το Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμνονα, της Λίμνης Κορώνειας και Βόλβης, για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και για το Υδροτοπικού Πάρκου Κερκίνης. Είναι τέσσερις από τους 28 Φορείς Διαχείρισης που έχουμε στη χώρα. Η προσπάθεια της χώρας να προστατεύσει τις περιοχές αυτές είναι δεδομένη. Χρηματοδοτούνται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, στηρίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” και από το Πράσινο Ταμείο. Αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα, στο Δέλτα Αξιού που αφορά σε όλο τον κόλπο του Θερμαϊκού, υπάρχουν ζητήματα αποβλήτων και αυθαίρετων κατασκευών. Υπάρχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα της λίμνης Κορώνειας, το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με νέα ματιά εντάσσοντας το master plan στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”. Είναι σημαντική η ενίσχυση του Φορέα της λίμνης Κερκίνης που είναι ένας εξαιρετικός τόπος και ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί περεταίρω. Και βεβαίως έχουμε τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου που σε δύο χρόνια, το 2013, έχουμε τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του – θα υπάρξουν μια σειρά από δραστηριότητες, για να αναδειχθεί.

Όλους αυτούς τους φορείς σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει και τον έλεγχο του περιβάλλοντος στις περιοχές αυτές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος τους στηρίζει χρηματοδοτικά, στηρίζει τις προσπάθειες τους. Πρέπει να πω ότι γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά από τους Φορείς και εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τους ενισχύουμε περαιτέρω, τόσο χρηματοδοτικά όσο και διοικητικά, για να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά τη σύσκεψη επισκέφτηκε το Δέλτα Αξιού όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το Δέλτα Αξιού είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό οικοσύστημα και η διαφύλαξη του αναβαθμίζει όλο τον κόλπο του Θερμαϊκού. Στη λιμνοθάλασσα υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με μπάζα και απόβλητα και βέβαια με μια σειρά από αυθαίρετες κατασκευές. Εδώ ο Φορέας Διαχείρισης μπορεί να κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Τον στηρίζουμε μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να μπορέσει να διαφυλάξει την περιοχή αυτή, ώστε να αναβαθμιστεί με χρηματοδότηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα και με τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.