Δακτυλίωση Πελαργών από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου

Δελτία Τύπου ΦΔ

Η αναπαραγωγική περίοδος για τους Πελαργούς πηγαίνει πολύ καλά και φέτος, στους οικισμούς περιμετρικά του Δέλτα Έβρου.

Την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουνίου στην ετήσια καταγραφή, παρατηρήθηκαν 10 ενεργές φωλιές στον Πόρο, 27 στις Φέρες και 2 στο Μοναστηράκι!

Το συνεργείο του Φορέα Διαχείρισης με τη βοήθεια της ΔΕΔΔΗΕ Αλεξανδρούπολης και της Αντιδημαρχίας Φερών δακτυλίωσε 55 νεοσσούς από 16 φωλιές. Είναι η τρίτη χρονιά που τοποθετούνται δαχτυλίδια (πλαστικά, τύπου ELSA) σε Πελαργούς στην περιοχή, το 2013 μαζί με αυτά, τοποθετηθήκαν και πομποί σε 10 πουλιά.

Η δακτυλίωση έχει σκοπό την παρακολούθηση των μετακινήσεων, της βιολογίας και της οικολογίας των Πελαργών, την εξερεύνηση αιτιών θανάτου και μέσω αυτών την προστασία τους, όπως και την προστασία των οικοτόπων που ζουν.

Κάτοικοι και μαθητές των οικισμών παρακολούθησαν τη δακτυλίωση και ελπίζουμε ότι τους μεταδώσαμε το μήνυμα ότι οι Πελαργοί είναι πολύ σημαντικοί για εμάς και ότι από εμάς εξαρτάται κατά πολύ η επιβίωσή τους!

Περιμένουμε σύντομα κάποια από όλα αυτά τα πουλιά να επιστρέψουν στην περιοχή που γεννήθηκαν για να κάνουν τις δικές του οικογένειες, συνεχίζοντας να μας κρατάνε συντροφιά και να μας προσφέρουν μια ιδέα της άγριας ζωής ακριβώς πάνω και δίπλα από τα σπίτια μας!

Επισημαίνεται πως η δακτυλίωση είναι μια συλλογική προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, της ΔΕΔΔΗΕ, της Αντιδημαρχίας Φερών (τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθεια), υλοποιείται υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών και χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΠΕΝ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.