Ο κύκνος που ταξίδεψε 1200 χιλιόμετρα από το Δέλτα του Έβρου

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου υλοποιεί συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης (monitoring) της περιοχής του Δέλτα του Έβρου από το 2005. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται από το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης τα είδη πουλιών και οι αριθμοί τους σε εβδομαδιαία βάση, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία ως περιβαλλοντικός δείκτης της περιοχής.

Παράλληλα, η παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής γίνεται μέσω δακτυλιώσεων, μια μέθοδο ασφαλής για τα πουλιά, αλλά ταυτόχρονα πολύ χρήσιμη για την διεξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά την οικολογία τους, και πιο συγκεκριμένα τις μετακινήσεις τους. Οι δακτυλιώσεις διεξάγονται κυρίως στις μεταναστευτικές περιόδους (ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή) για τα στρουθιόμορφα, και την χειμερινή περίοδο για τα υδρόβια πουλιά.

Πιο συγκεκριμένα για τις δακτυλιώσεις των υδροβίων, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος INNFLU (ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2008-2010, σχετικό με την γρίπη των πτηνών) δακτυλιώθηκαν Βουβόκυκνοι Cygnus olor, στους οποίους τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί.

Ένας από αυτούς τους κύκνους αφού ταξίδεψε στην Ρουμανία, κοντά στην περιοχή του Δέλτα του Δούναβη τον Αύγουστο του 2009, επέστρεψε στο Δέλτα του Έβρου τον Νοέμβριο του 2009 για να παραμείνει εδώ μέχρι το τέλος του χειμώνα (Μάρτιος 2010).

Το ευχάριστο είναι ότι στις 21/8/2011 βρέθηκε στην ανατολική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, στα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία, στην πόλη Sochi. Για να δείτε τις μετακινήσεις του συγκεκριμένου πουλιού, πατήστε ΕΔΩ.

Γιάννης Φακριάδης (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου)

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.