Αναψυχή στον Εθνικό Δρυμό Αίνου

Δελτία Τύπου ΦΔ

Αργοστόλι, 27.01.2012

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ενημερώνει ότι το Έργο με τίτλο “Έργα Διακίνησης Επισκεπτών”, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την “Προστασία και την Ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου”, και το οποίο υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Σύντομα, οι επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού θα μπορούν να τον χαρούν, αξιοποιώντας τα νέα μονοπάτια και τις ποδηλατικές διαδρομές, ενώ σε επιλεγμένες θέσεις έχουν δημιουργηθεί χώροι ξεκούρασης και αναψυχής, οι οποίοι παράλληλα προσφέρουν και εξαιρετική θέα. Στην ενημέρωση του επισκέπτη θα συνδράμουν και οι πολλές πληροφοριακές πινακίδες, που περιέχουν χάρτες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη χλωρίδα, την πανίδα, τα τοπία και τη θέα των γύρω περιοχών. Εκτιμούμε ότι αυτές οι υποδομές αναβαθμίζουν σημαντικά τις παροχές στους επισκέπτες σε επίπεδο αναψυχής και ενημέρωσης, ενισχύοντας σημαντικά την εμπειρία, που τους προσφέρει το περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού. Είναι δε πολύ θετικό ότι από τις καθημερινές επαφές που έχει το προσωπικό του Φορέα με το κοινό, προκύπτει μία ευρύτερη αίσθηση αποδοχής, ικανοποίησης και έντονης επιθυμίας για τη χρήση των νέων υποδομών. Βεβαίως, προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται για πολλά χρόνια στους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκαν, θα πρέπει όλοι μας να τις σεβόμαστε και να τις φροντίζουμε.

Εντούτοις, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου μετά λύπης διαπιστώνει ότι τη θετική αυτή στάση δεν συμμερίζεται μικρό μέρος των συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα, άγνωστοι έχουν προβεί πρόσφατα σε επιδεικτική καταστροφή δύο εκ των καινούργιων τραπεζόπαγκων στους χώρους αναψυχής των θέσεων ‘Καρβουνόλακκος’ και ‘Πηγαδάκια’, και μίας ενημερωτικής πινακίδας, κοντά στην πύλη του Εθνικού Δρυμού από το Ξενόπουλο. Επίσης, μόλις εχθές, 26.01.2012, κλάπηκαν δύο από τις καινούργιες κούνιες του κεντρικού χώρου αναψυχής που βρίσκεται λίγα μέτρα πάνω από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου καταγγέλλει και καταδικάζει απερίφραστα αυτές ή παρόμοιες ενέργειες και καλεί τους πολίτες της Κεφαλονιάς να πράξουν το ίδιο. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν βανδαλισμό και δεν συνάδουν με το κοινόν αίσθημα των κατοίκων του νησιού της Κεφαλονιάς, που δικαίως είναι υπερήφανοι για το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον τους.

Επίσης, μετά από τις τελευταίες χιονοπτώσεις, ο Εθνικός Δρυμός προσφέρεται για χειμερινές εξορμήσεις. Το προσωπικό Επόπτευσης-Φύλαξης του Φορέα βρίσκεται καθημερινά στον Εθνικό Δρυμό και με το κατάλληλα εξοπλισμένο όχημα, που διαθέτει, επιτηρεί το οδικό του δίκτυο και ενημερώνει τους επισκέπτες για τα σημεία που κρίνεται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ανεξαρτήτως τύπου οχήματος, και για τα σημεία εκείνα που η οδική πρόσβαση είναι αδύνατη, όπως αυτά υποδεικνύονται με την τοποθέτηση σημάτων “STOP”. Ενθαρρύνουμε του συμπολίτες μας πριν από την επίσκεψή τους, να επικοινωνούν με τον Φορέα στο Τηλ. 26710-29258, ώστε να ενημερώνονται για την κατάσταση του καιρού και του οδικού δικτύου που επικρατεί στον Εθνικό Δρυμό Αίνου και να προετοιμάζονται καταλλήλως.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν επισκέπτες που απερίσκεπτα αγνοούν ή περιφρονούν τις υποδείξεις του προσωπικού του Φορέα και τις σχετικές σηματοδοτήσεις. Ως αποτέλεσμα, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θέματα απεγκλωβισμών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, επειδή ο δρόμος διατηρεί σε πολλά σημεία πάγο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και καθώς στην κάτω πλευρά αυτού υπάρχουν συνήθως απότομες κλίσεις, δεν είναι λίγες οι φορές που την τελευταία στιγμή αποτράπηκε σοβαρότατο ατύχημα, απειλώντας τη ζωή των επιβαινόντων.

Συνεπώς, παρακαλούμε τους οδηγούς να συμμορφώνονται πλήρως με τις υποδείξεις του προσωπικού του Φορέα, οι οποίες έχουν ως μοναδικό γνώμονα τη δική τους ασφάλεια. Εξάλλου, με τη συνδρομή των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, γίνεται προσπάθεια τακτικού καθαρισμού του οδικού δικτύου από τα χιόνια και τον πάγο, ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα αυτού να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες για να χαρούν την όμορφη χειμωνιάτικη φύση.

 

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.