Δελτίο Τύπου Συλλόγου σχετικά με τον ΦΔ Ε.Π. Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Δελτία τύπου
11/6/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σοβαρότατο πρόβλημα συνέχισης της ομαλής λειτουργίας του, αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, μόλις λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τη βιοποικιλότητα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Αν και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για την διάθεση απαραίτητων οικονομικών πόρων στο Φορέα Διαχείρισης, λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες αρνούνται να προχωρήσουν στην εκταμίευση των εγκεκριμένων πιστώσεων.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης, στα τέλη Ιανουαρίου του 2010, έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες (επιστολές, αιτήματα, τηλεφωνικές επικοινωνίες κ.λ.π.) για να λυθεί το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο Φορέας αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα καμιά θετική εξέλιξη ή έστω πρόταση για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος δεν φαίνεται να υπάρχει από το ΥΠΕΚΑ.

Αποτέλεσμα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, από τον Οκτώβριο του 2009, εκκρεμούν πληρωμές προμηθευτών και εργολάβων, οι αμοιβές του προσωπικού του Φορέα και οι ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ ο Φορέας αδυνατεί να καλύψει και άλλες βασικές λειτουργικές του δαπάνες όπως πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.), φορολογικές εισφορές κ.λπ.

Είναι προφανές ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου απειλείται με άμεση αναστολή της λειτουργίας αφού οι εργαζόμενοι του έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο ενώ ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες.

Ελπίζουμε ότι η άσκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους (και η όποια εξέλιξη αυτή συνεπάγεται) να αποτελέσει την τελευταία λύση και όχι μονόδρομο για την επίλυση του προβλήματός τους.

Καλούμε το ΥΠΕΚΑ να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά ώστε να βρεθεί σύντομα διέξοδος και να επιλυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος υποβάθμισης ή ακόμη και καταστροφής ενός πολύ σημαντικού δασικού οικοσυστήματος της χώρας μας.

Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.