Άρχισαν οι ξεναγήσεις στο Δάσος της Δαδιάς

ΜΜΕ

«Καλά νέα» είχε να δώσει η σύσκεψη που έγινε στο Σουφλί, υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη, καθώς οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν από τον υπεύθυνο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους της Δαδιάς, κ. Γιώργο Δεμερίδη πως «τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί και οι ξεναγήσεις ξαναρχίζουν». Έτσι το πρωί της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης ήταν ο πρώτος οικο-επισκέπτης που ξεναγήθηκε στο δάσος, μετά από μια μεγάλη περίοδο αναστολής λειτουργίας των δράσεων που οδήγησαν το σύστημα του δάσους της Δαδιάς σε εγκατάλειψη και απαξίωση.

Τα «καλά νέα»

«Η σύσκεψη που έγινε στο Σουφλί ήταν άκρως εποικοδομητική αφού υπήρξε αλληλοενημέρωση για το θέμα της Δαδιάς, για το αναψυκτήριο και την ξενάγηση. Εκεί ανακοινώθηκε, πως η ξενάγηση άρχισε να λειτουργεί, και το πρωί της Πέμπτης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Αρης Γιαννακίδης ξεναγήθηκε από υπαλλήλους του φορέα» τονίζει μιλώντας στη Γνώμη ο κ. Γιώργος Δεμερίδης για να προσθέσει «Μέχρι το Σαββατοκύριακο η ξενάγηση γίνεται δωρεάν, αλλά στη συνέχεια μπαίνει εισιτήριο με κόστος 3 και 1,5 ευρώ αντίστοιχα για τους ανήλικους. Ο Φορέας Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη των ξεναγήσεων, ενώ και το Κέντρο Ενημέρωσης θα συνεχίσει να λειτουργεί με προσωπικό του φορέα συν ένα οδηγό που ήδη βρίσκεται εκεί. Το θετικό είναι, πως μετά από 1,5 χρόνο άρχισε και πάλι να λειτουργεί σιγά -σιγά το σύστημα του δάσους της Δαδιάς. Με τα πρώτα χρήματα που ήρθαν στο Φορέα Διαχείρισης έγιναν οι πληρωμές, και φαίνεται πως βρίσκουμε το ρυθμό μας. Στεκόμαστε στα πόδια μας και ξεκινάμε με την ξενάγηση. Θα δούμε το σχήμα που θα δοθεί, καθώς και για όλα τα άλλα θέματα. Πρέπει να τονίσω, πως μας βοήθησαν ιδιαίτερα και ο Περιφερειάρχης, αλλά και ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Πουλιλιός».

Μετά την ξενάγηση και η αναψυχή…

«Μετά από την ξενάγηση επόμενος στόχος είναι να εγκριθεί από τη Δασική Υπηρεσία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ο κανονισμός λειτουργίας του χώρου αναψυχής όπου βρίσκεται και το αναψυκτήριο και μαζί με την παραχώρηση του χώρου που θα έχουμε, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος υποδοχής των οικο-επισκεπτών της Δαδιάς» τονίζει ο κ. Δεμερίδης

Ο Ξενώνας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το θέμα της λειτουργίας του ξενώνα. Έχει ετοιμαστεί σχέδιο διακήρυξης για τη μίσθωσή του, όμως, αυτό θα εγκριθεί μετά από την ανασύνθεση του Δ.Σ του Φορέα. «Έχουμε την απόφαση της πρώην υπουργού, όμως περιμένουμε την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης για τα λειτουργήσει αμέσως το Δ.Σ. και να βγάλουμε τη διακήρυξη να μισθωθεί και ο ξενώνας. Η υπογραφή της κας Μπιρμπίλη είχε μπει από 15 Ιουνίου και περιμένουμε από μέρα σε μέρα τη δημοσίευση προκειμένου να λειτουργήσει το Δ.Σ και να τρέξουν οι διαδικασίες» καταλήγει ο κ. Δεμερίδης.

Πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Δαδιάς

Μπροστά στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα για τη λειτουργία του δάσους ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Δαδιάς αναλαμβάνει πρωτοβουλία και διοργανώνει εκδήλωση – ενημέρωση για την περαιτέρω πορεία και το μέλλον της Δαδιάς. «Δήμος, κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς φαίνεται πως βρίσκονται κοντά προκειμένου να ξαναδοθεί στην περιοχή η ανάσα που απαιτείται» σχολιάζουν οι φίλοι της Δαδιάς το τελευταίο διάστημα που έβλεπαν την περιοχή να εγκαταλείπεται και να υποβαθμίζεται.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.