Διαβαλκανική απογραφή του πληθυσμού του Όρνιου

Δελτία Τύπου ΦΔ

Η διαβαλκανική απογραφή του πληθυσμού του Όρνιου ολοκληρώθηκε για ακόμα μια χρονιά με επιτυχία, με τη συμμετοχή παρατηρητών από τέσσερις χώρες και τη βοήθεια του καλού καιρού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ορνιθολόγοι και εθελοντές σταθήκανε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Π.Γ.Δ.Μ. και της Σερβίας με θέα τις πλαγιές και τα βράχια, όπου συνήθως βρίσκουν καταφύγιο τα Όρνια όταν βραδιάζει, για να καταγράψουν τον πληθυσμό τους στα νότια και κεντρικά Βαλκάνια.

Η διασυνοριακή καταγραφή των Όρνιων διοργανώθηκε από τη Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (BSPB) σε συνεργασία με 14 άλλες οργανώσεις προστασίας της φύσης και ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Στην Ελλάδα, επιλέχτηκαν 9 σημεία κουρνιάσματος, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων καταγράφηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, στη θέση «Ικίκαγια», όπου παρατηρήθηκαν 65 άτομα. Σκοπός της απογραφής ήταν να προσδιοριστεί ο συνολικός αριθμός των Όρνιων στα Βαλκάνια, η ηλικίακή δομή του πληθυσμού και οι κύριες απειλές για το είδος.

Η συστηματική παρακολούθηση του είδους στα Βαλκάνια, φανερώνει μείωση στην Ελλάδα και τη Π.Γ.Δ.Μ.  και σταδιακή αύξηση στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κροατία.

Ωστόσο, το είδος εξακολουθεί να φωλιάζει στο δάσος Δαδιάς και στο νότιο Έβρο, ενώ στο χώρο τροφικής ενίσχυσης των γυπών στη Δαδιά μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα πουλιά να τρέφονται μαζί με Όρνια από τη Βουλγαρία, καθώς και άλλα είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών..

Το όρνιο (Gyps fulvus) είναι είδος γύπα, επιδημητικό στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Τρέφεται με ψοφίμια κτηνοτροφικών ζώων μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους και προτιμά κυρίως τα μαλακά μέρη των νεκρών ζώων, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα εντόσθια. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων η οποία έρχεται να προστεθεί σε πληθώρα άλλων απειλών που αντιμετωπίζει το είδος.

rsz_dsc06329

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.