Παρακολούθηση ορνιθοπανίδας

Δελτία Τύπου ΦΔ

Το Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης και ο μοναδικός των Βαλκανίων όπου αναπαράγεται ο μεγαλύτερος γύπας της Ευρώπης, ο Μαυρόγυπας.

Ο Μαυρόγυπας είναι μονογαμικό είδος και αναπαράγεται μία φορά το χρόνο, το χειμώνα.

Επωάζει το μοναδικό του αυγό για 40 περίπου ημέρες και φροντίζει το νεοσσό μέχρι να πετάξει, στο τέλος του καλοκαιριού. Η αξία του σπάνιου αυτού αρπακτικού, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι πολύ μεγάλη και για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου ξεκινά φέτος να συμμετέχει ενεργά στο μακρόχρονο πρόγραμμα παρακολούθησης (monitoring) του πληθυσμού του Μαυρόγυπα δράση που υλοποιούσε έως και πέρυσι το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με στόχο να συνεχίσει να την υλοποιεί με ίδια μέσα για τα επόμενα χρόνια . Ως αποτέλεσμα της συστηματικής παρακολούθησης του πληθυσμού του Μαυρόγυπα, το 2013 καταγράφηκαν 30 ζευγάρια να επωάζουν, ενώ 16 από αυτά αναπαράχθηκαν με επιτυχία και τα μικρά πέταξαν από τη φωλιά τους.

P1060509

Η ανάγκη για εμπεριστατωμένη μελέτη και προστασία του Μαυρόγυπα, οδηγεί τους επιστήμονες στη δακτυλίωσή του, η οποία είναι ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο που βασίζεται στο μαρκάρισμά των πουλιών με μεταλλικό δακτυλίδι που τοποθετείται στο πόδι. Είναι μια πολύ παλιά μέθοδος για τη μελέτη των άγριων πουλιών, την οποία οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις μεταναστευτικές οδούς, τις εσωτερικές μετακινήσεις των πουλιών, τους πληθυσμούς τους, την ηλικία και την αναπαραγωγική τους επιτυχία. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου θέλοντας να συμβάλει αποτελεσματικά στην επιστημονική έρευνα, παρακολούθηση και προστασία του Μαυρόγυπα, συμμετείχε με εξειδικευμένο προσωπικό στη δακτυλίωση 6 νεοσσών Μαυρόγυπα, δράση που πραγματοποιεί το WWF Ελλάς-Πρόγραμμα Δαδιάς σε ετήσια βάση από το 2003.

Λόγω του περιορισμένου πληθυσμού του στην περιοχή, καθώς και της σχετικά χαμηλής αναπαραγωγικής του επιτυχίας (μόλις περίπου οι μισοί νεοσσοί καταφέρνουν να πετάξουν κάθε χρόνο!) ο Μαυρόγυπας είναι ένα είδος ιδιαίτερα ευαίσθητο, γι’ αυτό χρειάζεται τη βοήθειά μας για να επιβιώσει. Αυτό που χρειάζονται τα αρπακτικά πουλιά είναι προστασία και ένα περιβάλλον καθαρό από δηλητηριασμένα δολώματα, επειδή οι Μαυρόγυπες και όλα τα πτωματοφάγα πουλιά είναι τα θύματα αυτής της παράνομης δραστηριότητας!

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.