Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Δελτία Τύπου ΦΔ

H 21η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί επίσημα Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της Άνοιξης και είναι αφιερωμένη στη μητέρα φύση.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, διοργάνωσε εκδήλωση, με σκοπό να τονίσει τη χρησιμότητα του δάσους με τις ποικίλες μορφές του και την αναγκαιότητα διαφύλαξης του φυσικού μας πλούτου, ώστε οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν έναν ακόμη πιο όμορφο και φιλικό πλανήτη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου Σουφλίου, εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Σουφλίου, το δημοτικό σχολείο Δαδιάς, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χωριό της Δαδιάς και πολλοί άλλοι φίλοι του Εθνικού Πάρκου.

Οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι φίλοι του Εθνικού Πάρκου, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον κ. Τσιαντικούδη Σταύρο, δασολόγο του Φορέα Διαχείρισης, για τη συμβολή των δασών στην ευημερία του ανθρώπου και να ανακαλύψουν μαζί με τη γεωπόνο κ. Νικολέτα Φαντερμίσεν, τις κρυφές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και βοτάνων του δάσους, να μάθουν τα χαρακτηριστικά και τη χρήση τους στη διατροφή, την υγεία και την ομορφιά, την εποχή και τον τρόπο που μαζεύονται καθώς και τη διαδικασία αποξήρανσής τους.

Στο τέλος των ομιλιών, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Δαδιάς έφτιαξαν στον προαύλιο χώρο του Φορέα Διαχείρισης, ένα βοτανικό κήπο και φύτεψαν αρωματικά φυτά.

Στη συνέχεια, μοιράστηκαν στα παιδιά αποξηραμένα βότανα και σπόροι αρωματικών φυτών σε γλαστράκια, ώστε να έχουν την ευκαιρία να δουν τα παιδιά τη διαδικασία ανάπτυξης του φυτού που επέλεξαν.

Μία πρωτότυπη, λοιπόν προσέγγιση της Ημέρας δασοπονίας, από το Φορέα Διαχείρισης για να μας διδάξει τη χρηστικότητα των φυτών του δάσους, αλλά και την τεράστια ανάγκη προστασίας του.

Το δάσος, είναι μια ανεξάντλητη πηγή ζωής, μια όαση υγείας και ομορφιάς, αλλά και ένα αληθινό καταφύγιο ηρεμίας και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους.

Η μέρα αυτή, ας αποτελέσει αφετηρία, για να δώσει ένα μήνυμα σε όλους μας, να αναζητήσουμε τη φύση που χάνεται και να δραστηριοποιηθούμε και να αγωνιστούμε προς κάθε κατεύθυνση για την προστασία και την ανάπτυξη του δάσους.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.