Πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδος- Αυξάνεται η βιοποικιλότητα στις σχολικές αυλές

Φορείς διαχείρισης

Στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος αύξησης της βιοποικιλότητας στα σχολεία, που ξεκίνησε ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη, κατόπιν κατάλληλου σχεδιασμού και με την ενθουσιώδη συμμετοχή των παιδιών, η φύτευση της σχολικής αυλής του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.

Την προσπάθεια στήριξαν εξαρχής αλλά και συνέβαλλαν αποφασιστικά στην υλοποίησή της, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Κύριος στόχος του προγράμματος που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης είναι η αύξηση της βιοποικιλότητας της σχολικής αυλής και η ευαισθητοποίηση του παιδιού στο θέμα της μείωσης της βιοποικιλότητας, καθώς και η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών, σχετικά με την διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας. Παράλληλα, πετυχαίνεται αισθητική αναβάθμιση αλλά και λειτουργικότητα του εξωτερικού χώρου του σχολείου (υπαίθρια τάξη, σκίαση, οπτική και ακουστική μόνωση, κ.ά.).

Ο Φ.Δ.Λ.Π. από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει δεχτεί και έχει επισκεφτεί πάρα πολλά σχολεία από τα Ιωάννινα αλλά και από όλη την Ελλάδα για περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αναφορικά με το οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας και τη βιοποικιλότητά της.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και επιδιώκοντας την εφαρμογή νέων ιδεών και βιωματικών μεθόδων, ξεκίνησε πριν από ένα έτος περίπου το πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της βιοποικιλότητας στις σχολικές αυλές, κάτι που συνάδει με την κύρια αποστολή του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας που είναι η προστασία και διατήρηση της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής. Εξάλλου, ο σχολικός χώρος πρέπει να αποτελεί βασική πηγή μάθησης, καθώς τα παιδιά περνούν εκεί σημαντικό μέρος του χρόνου τους. Πρέπει λοιπόν, να είναι ένας χώρος που δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα και ευκαιρίες για ποικίλα βιώματα και συνεπώς, ολοκληρωμένη ανάπτυξη και ευρεία μόρφωση.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.