Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Επιστασία της Γης

Δελτία Τύπου ΦΔ

Η Επιστασία της Γης (Land Stewardship) είναι μία έννοια/τάση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από μία σειρά οργανισμών και οργανώσεων στην Ευρώπη, με στόχο να προωθηθεί η ενεργή συμμετοχή των αγροτών και άλλων χρηστών των προστατευόμενων περιοχών στη διαχείριση και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ζητήματα που αφορούν την έννοια της Επιστασίας της Γης συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο μουσείο CosmoCaixa της Βαρκελώνης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ομιλητές από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τις πρακτικές και τις εμπειρίες τους για την εφαρμογή της Επιστασίας της Γης ως εργαλείο για την διαχείριση και διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και την συμβολή της στην εφαρμογή περιφερειακών και Ευρωπαϊκών πολιτικών.

Η συντονίστρια του Φ.Δ., Στέλλα Βαρελτζίδου, βιολόγος, προέδρευσε στη διπλή συνάντηση εργασίας με θέμα ”Διακυβέρνηση και συμμετοχική διαχείριση για τους Μεσογειακούς Υγροτόπους: προκλήσεις και ευκαιρίες” στις 6 Νοεμβρίου, ενώ στις 7 Νοέμβριου παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Βαρκελώνης για την Επιστασία της Γης, η οποία επίσημα παρουσιάστηκε και υπογράφηκε από τους Fundació Catalunya la Pedrera, Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU), Biodiversity Foundation, Foro de Redes y Entidades de Custodia del Territorio and the LandLife partners xct, Eurosite, Legambiente, CEN-LR and Prysma. Σύντομα η διακήρυξη θα είναι διαθέσιμη και σε άλλες γλώσσες θα είναι διαθέσιμη και για άλλες υπογραφές.

Το συνέδριο έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE LANDLIFE και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του συνεδρίου θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας www.landstewardship.eu, τις επόμενες εβδομάδες.

unnamed

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.