Το ζώο του μήνα: η νυχτερίδα Pipistrellus nathusii

Δελτία Τύπου ΦΔ

Το άκουσμα του όνοματός της και μόνο προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους ανατριχίλα, καθώς την ακολουθούν αμέτρητες δοξασίες. Η μορφή της απέχει πολύ από τα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς και είναι πράγματι λίγο… τρομακτική.

Στην πραγματικότητα, όμως, η νυχτερίδα είναι ένα ζωάκι όχι μόνο άκακο, αλλά και πολύ χρήσιμο για τον άνθρωπο, καθώς μας απαλλάσσει από ενοχλητικά έντομα. Σύμφωνα με μελέτες, κάθε βράδυ οι νυχτερίδες καταναλώνουν τροφή ίση με το 25-33% του βάρους τους, που αναλογεί σε πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες έντομα. Τα είδη νυχτερίδων που υπάρχουν στην Ελλάδα τρέφονται αποκλειστικά με νυχτόβια έντομα, μεταξύ των οποίων τα επιβλαβή κουνούπια.

Στο πλαίσιο του έργου παρακολούθησης των θηλαστικών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ενημερωθήκαμε από την αρμόδια ομάδα επιστημόνων ότι στην περιοχή των εκβολών του Λουδία υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη γνωστή αποικία της νυχτερίδας Pipistrellus nathusii στην Ελλάδα! Το εν λόγω είδος αναφέρεται στο παράρτημα IV της Οδηγίας 92/43/ΕΕ, αλλά και στα Παραρτήματα ΙΙ των οδηγιών της Βέρνης και της Βόννης. Επίσης, θεωρείται προστατευόμενο σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα (ν. 86/1969), το Π.Δ. 67/1981 και το Νόμο 1650/1986.Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα υπάρχουν και άλλα είδη νυχτερίδων, όπως οι Myotis sp. και Pipistrellus kuhlii. Η οικογένεια αυτή θηλαστικών ονομάζονται αλλιώς χειρόπτερα, μία σύνθετη λέξη από το χέρι + πτερό.

pipistrellus

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.