Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Δελτία Τύπου ΦΔ

H 2α Φεβρουαρίου είναι μία σημαντική ημέρα για τους υγροτόπους, καθώς κάθε χρόνο, σε αυτή την ημερομηνία, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα τη γιόρτασε με μία ενημερωτική εκδήλωση και έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων ήταν «Υγρότοποι και γεωργία: συνεργάτες για την ανάπτυξη». Η γεωργία, και ειδικότερα η ορυζοκαλλιέργεια, είναι μία πολύ σημαντική δραστηριότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τόσο από άποψη οικονομική, όσο και επειδή υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, προσθέτοντας χιλιάδες στρέμματα τεχνητού υγροτόπου στο φυσικό τοπίο.

«Η ορυζοκαλλιέργεια συμβάλλει στην οικολογική ισορροπία και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος της τοπικής κοινωνίας. Τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη δραστηριότητα αυτή υπερτερούν κατά πολύ των προβλημάτων που προκαλεί, όπως είναι η καύση των υπολειμμάτων, η υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και η υπερκατανάλωση νερού. Γι αυτό το λόγο, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Φορέα Διαχείρισης, η στήριξη και η συνέχιση της ρυζοκαλλιέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον», ανέφερε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης ο γεωπόνος του Φορέα Διαχείρισης, Βασίλης Γιαμούζης.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης, Στέλλα Βαρελτζίδου, αναφέρθηκε στη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρει το Εθνικό Πάρκο και οι περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, ενώ η υπεύθυνη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ερμηνείας περιβάλλοντος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων, Μαρία Κατσακιώρη, αναφέρθηκε στις δυνατότητες αναψυχής που προσφέρουν οι προστατευόμενες περιοχές και κυρίως οι υγρότοποι.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της πόλης», η οποία παρέμεινε ανοιχτή ως τις 14 Φεβρουαρίου και δέχτηκε την επίσκεψη μεμονωμένων επισκεπτών αλλά και μαθητών σχολείων.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.