Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο

Δελτία Τύπου ΦΔ

Οι αγριόπαπιες ήταν οι αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές των φετινών μεσοχειμωνιάτων καταμετρήσεων πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Τον πρώτο ρόλο κατέκτησαν τα 6.000 κιρκίρια που καταγράφηκαν στις νησίδες των εκβολών του Αξιού, ενώ βροντερό «παρών» στην ίδια περιοχή έδωσαν και 2.000 σφυριχτάρια. Στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης πρωταγωνίστησαν επίσης τα κιρκίρια, ενώ οι Αλυκές Κίτρους έκρυβαν μια μικρή έκπληξη, καθώς εκεί καταγράφηκαν εκατοντάδες βροχοπούλια.

Κατά τα άλλα, οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, και χωρίς πολύ σημαντικούς αριθμούς πουλιών. Το –δύσκολο- έργο της καταγραφής έφεραν σε πέρας τέσσερις ομάδες εθελοντών, υπό το συντονισμό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία –ή σε κοντινές ημερομηνίες- προκειμένου να αποτυπώσουν μία αντιπροσωπευτική εικόνα των πληθυσμών των υδρόβιων –κυρίως- πουλιών στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της χώρας μας, αλλά και παγκοσμίως! Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο συμμετέχουν στο πρόγραμμα περισσότερες από εκατό χώρες και, με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους εθελοντές, καταγράφονται σε όλο τον κόσμο 30 έως 40 εκατομμύρια υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών.

Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις διοργανώνονται παγκοσμίως από την οργάνωση Wetlands International, ενώ στην Ελλάδα τον συντονισμό έχει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.