Την Κυριακή καθαρίζουμε τις εκβολές του Λουδία

Δελτία Τύπου ΦΔ Εκδηλώσεις
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Πληροφορίες: Λία Παπαδράγκα
2310 794811, press@axiosdelta.gr

Χαλάστρα, 29  Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκβολές Λουδία

Την ερχόμενη Κυριακή, 1η Απριλίου, στις 10 το πρωί, «ανασκουμπωνόμαστε» για να καθαρίσουμε τις εκβολές του ποταμού Λουδία. Θα είναι το πρώτο από τα τρία κυριακάτικα ραντεβού που δίνουμε τον Απρίλη σε περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα στο πλαίσιο της 2ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών: στις εκβολές του Λουδία, στις Αλυκές Κίτρους και στο Φράγμα της Έλλης, στον Αξιό.

Κάτοικοι των περιοχών, αλλά και της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και της Κατερίνης, καλούνται να συμμετέχουν και να βοηθήσουν στον καθαρισμό των πολύτιμων αυτών φυσικών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μία όμορφη μέρα στη φύση.

Πέρσι, ήρθαν μαζί μας στους καθαρισμούς περισσότεροι από 1.000 εθελοντές. Και φέτος, ήδη μεγάλος αριθμός ομάδων έχουν δηλώσει συμμετοχή. Στις εκβολές του Λουδία θα είναι μαζί μας οι: Εθελοντική ομάδα Δήμου Αλεξάνδρειας, Δράση για την Άγρια Ζωή, Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων “Άγιος Νικόλαος”, Εθελοντές του Green Party της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Εθελοντές της Αντιδημαρχίας Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Θεσσαλονίκης Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης, Περιβαλλοντική Ομάδα Εθελοντών Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Φωτογραφικός Όμιλος ΑΠΘ, Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Lexicon Μπότσαρη- Τριανδρίας.

Η περιοχή των εκβολών του Λουδία ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και στη λίστα των προστατευόμενων υγροτόπων της Συνθήκης Ραμσάρ, χάρη στη μεγάλη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί. Συναντάμε σε αυτή δεκάδες είδη πουλιών, όπως οι αργυροπελεκάνοι, οι κύκνοι, οι φαλαρίδες, οι αβοκέτες, αλλά και τα εντυπωσιακά φοινικόπτερα. Την άνοιξη έρχονται εδώ για να φωλιάσουν στρειδοφάγοι, καλαμοκανάδες, αβοκέτες, κοκκινοσκέληδες και άλλα παρυδάτια πουλιά.

Στο παράκτιο τμήμα ξεβράζονται όμως και χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και άλλα σκουπίδια, τα οποία υποβαθμίζουν την πανέμορφη αυτή περιοχή, ενώ θα συναντήσουμε επίσης υπολείμματα διχτυών και «κρυστάλλια»  που χρησιμοποιούνται στη μυδοκαλλιέργεια.

Ο εθελοντικός καθαρισμός στην περιοχή του Λουδία γίνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξάνδρειας.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.