Υγρότοποι και τουρισμός: μία αξέχαστη εμπειρία

Δελτία Τύπου ΦΔ

Οι μαθητές των σχολείων της προστατευόμενης περιοχής έγιναν οι «διαφημιστές» του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και παρουσίασαν τις ιδέες τους για την προβολή του, στο πλαίσιο της σημερινής γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου με εκδηλώσεις σε υγροτόπους ανά τον κόσμο.

Η επιλογή του αντικειμένου των μαθητικών εργασιών έγινε με βάση το θέμα που επέλεξε για φέτος η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, το οποίο είναι «Υγρότοποι και τουρισμός, μία αξέχαστη εμπειρία». Οι υγρότοποι παρέχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για αναψυχή και εκπαίδευση, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να έχουν εισοδήματα από τον τουρισμό. Ωστόσο, οι τουριστικές δραστηριότητες πρέπει να γίνονται με σεβασμό στις προστατευόμενες περιοχές, τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν. «Ο υπεύθυνος τουρισμός στηρίζει τους υγροτόπους και τους ανθρώπους» είναι το φετινό μότο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα παιδιά της Ε’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας και του 1ου Δημοτικού Κυμίνων και του 1ου Δημοτικού Καλοχωρίου παρουσίασαν τις εργασίες τους σε κοινή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος των Νέων Μαλγάρων. Τα παιδιά παρουσίασαν ως δρώμενο μία τηλεοπτική εκπομπή, κατά την οποία οι προσκεκλημένοι ήταν τα πιο γνωστά πουλιά του υγροτόπου: το φλαμίνγκο, ο στρειδοφάγος, ο ερωδιός, ο αργυροπελεκάνος και ο θαλασσαετός που μίλησαν για τις συνήθειές τους και τη ζωή τους στις λιμνοθάλασσες και τα ποτάμια.

Μετά τις παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση πουλιών, μίας γερακίνας και μίας καρακάξας, από τους εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή. Η απελευθέρωση έγινε προς τιμήν του θανόντος δημάρχου Δέλτα, Νικόλαου Γιουτίκα.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.