Εγκαινιάζουμε το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με μεγάλη χαρά την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, θα εγκαινιάσουμε τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων που λειτουργεί πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο περίπου στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού. Πρόκειται για ένα κτίριο που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg από το Δήμο Δέλτα, με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη και με τις άοκνες προσπάθειες των εθελοντών της Δράσης για την Άγρια Ζωή. Κατά τον πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του σταθμού, το 2016, οι εθελοντές περιέθαλψαν 1.655 άγρια ζώα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πουλιά, αλλά και άλλα ζώα, όπως χελώνες, ζαρκάδια, λαγοί και σκίουροι. Τα ζώα προέρχονται από την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού, αλλά και από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από το Δήμαρχο Δέλτα, Ευθύμη Φωτόπουλο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σίνδου, Δημήτρη Γκαμανή.

Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών

Το κτίριο στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού λειτουργεί ως σταθμός πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) που βρίσκεται στην Αίγινα και αποτελεί την πρώτη αδειοδοτημένη τέτοια μονάδα στη βόρεια Ελλάδα. Εδώ αντιμετωπίζονται τα απλά περιστατικά τραυματισμένων ζώων που χρειάζονται θεραπεία, ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται στο ΕΚΠΑΖ. Το κτίριο αναγέρθηκε με χρηματοδότηση με κονδύλια του διασυνοριακού προγράµµατος Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013 µε το ακρωνύµιο IT-Protected και παραχωρήθηκε προς χρήση στην εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή το 2014. Έχει εμβαδό περίπου 300 τμ. και περιλαμβάνει επιμέρους χώρους όπως ιατρείο, εργαστήριο αναλύσεων, αίθουσες νοσηλείας, θερµό δωµάτιο πουλιών, χώρο καραντίνας, αλλά και χώρο υποδοχής και εκθεµάτων, καθώς επίσης και εξωτερικά κλουβιά για την σταδιακή επανένταξη των ζώων.

«Δράση για την άγρια ζωή»

Η Δράση για την άγρια ζωή  είναι σωματείο για τη μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ασχολείται με την περίθαλψη και επανένταξη τραυματισμένων ή άρρωστων άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον. Η Δράση για την Άγρια Ζωή λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση στηριζόμενη στη συνδρομή ευαισθητοποιημένων πολιτών, ενώ για να φέρει σε πέρας το έργο της συνεργάζεται με μεμονωμένα άτομα ή φορείς σε όλη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος περιλαμβάνονταιστους βασικούς στόχους της.

Πως θα φτάσετε στο Σταθμό Πρώτων βοηθειών Άγριων Ζώων Βρίσκεται στο ύψος του 9ου χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας. • Με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη, μόλις περάσετε τη γέφυρα του Γαλλικού ποταμού βγαίνετε δεξιά στο parking και περνάτε κάτω από την εθνική. Στρίβετε δεξιά και στα 200 μέτρα αριστερά (στη Mercedes). • Με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και αφού βγείτε στο parking έχει μια μικρή αναστροφή και στα 300 μέτρα (στη Mercedes) στρίβετε αριστερά. Ο Σταθμός βρίσκεται στο 1χλμ από το σημείο αυτό (ακριβώς μετά το εργοστάσιο υποδημάτων Ζακ).

unnamed

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.