Πέντε νέες φωλιές πελαργών φέτος!

Δελτία Τύπου ΦΔ

Αργά αλλά σταθερά οι φωλιές πελαργών στους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού αυξάνονται κάθε χρόνο. Κατά τις φετινές καταμετρήσεις φωλιών και νεοσσών που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα καταγράφηκαν πέντε νέες φωλιές, με τις οποίες ο συνολικός αριθμός των ενεργών φωλιών στο Εθνικό Πάρκο αυξήθηκε σε 146. Οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 39 οικισμούς πέριξ του Εθνικού Πάρκου.

Το χωριό με τις περισσότερες φωλιές πελαργών στην Ελλάδα παραμένει μακράν το Αιγίνιο Πιερίας, όπου φέτος μετρήσαμε 39 ενεργές φωλιές –μία περισσότερη από πέρσι-  με 97 νεοσσούς. Στο συγκεκριμένο χωριό οι πελαργοί φέτος άρχισαν να φωλιάζουν και σε δέντρα, αντί των στύλων της ΔΕΗ που μας έχουν συνηθίσει. Ενδεχομένως οι πελαργοί ευνοούνται στο Αιγίνιο από την κοντινή απόσταση με τον υγρότοπο στο Δέλτα του Αλιάκμονα, όπου έχουν τη δυνατότητα να βρουν άφθονη τροφή.

Μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε το μικρό χωριό Άσπρος του Ν. Κιλκίς, όπου οι ενεργές φωλιές αυξήθηκαν σε 19 από 16 που ήταν το 2015.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.