Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία “Μια μέρα για το Δέλτα”

Δελτία Τύπου ΦΔ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Πληροφορίες: Λία Παπαδράγκα
2310 794811, press@axiosdelta.gr
Χαλάστρα, 18 Απριλίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΔ Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

“Μια μέρα για το Δέλτα”: το τελευταίο ραντεβού στο Δέλτα Αξιού

Με τον εθελοντικό καθαρισμό στο παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, η εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών «Μια Μέρα για το Δέλτα» που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε συνεργασία με το Δήμο Δέλτα. Περισσότεροι από 1.000 εθελοντές, παιδιά και ενήλικες από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και τους τοπικούς οικισμούς κατόρθωσαν να δημιουργήσουν «μαγικές εικόνες», εξαφανίζοντας τα σκουπίδια και το πλαστικό σε τέσσερις από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου: το Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού στο Καλοχώρι, τις εκβολές του Λουδία, το παραποτάμιο δάσος Ανατολικού και το παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού στη Χαλάστρα. Υπολογίζεται ότι συνολικά συγκεντρώσαμε περίπου 200 κ.μ. σκουπιδιών.

Ειδικά στη δράση στο Καλοχώρι, όπου συμμετείχαν περίπου 400 εθελοντές, η παρέμβαση ήταν πάρα πολύ σημαντική, γιατί έγινε εντός του Περιβαλλοντικού Πάρκου Γαλλικού Ποταμού, ενός πάρκου που δημιουργήθηκε για να υποδέχεται επισκέπτες και όπου ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιεί ξεναγήσεις σχολείων, το οποίο ωστόσο υποφέρει από τα σκουπίδια, τα μπάζα και το παράνομο κυνήγι.

«Εκατοντάδες ενεργοί πολίτες και παιδιά ‘’αγκάλιασαν’’ με πολύ ενθουσιασμό την εκστρατεία αυτή και τους ευχαριστούμε θερμά. Η συμμετοχή τους μας έδειξε ότι ξεκινάει μία νέα σχέση μεταξύ των κατοίκων και του Εθνικού Πάρκου, που ακόμη παραμένει άγνωστο στον περισσότερο κόσμο. Βεβαίως, οι περιοχές αυτές αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του Εθνικού Πάρκου, που ξεπερνά σε έκταση τα 330.000 στρέμματα. Στόχος είναι οι εθελοντικές δράσεις να συνεχιστούν, ενώ παράλληλα ο Φορέας Διαχείρισης σχεδιάζει κοινό πρόγραμμα με το Δήμο Δέλτα για την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών», δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, καθηγητής Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

«Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δέλτα ευχαριστούν τους φορείς, τους δημότες και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθαρισμού του Εθνικού Πάρκου. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Ο Δήμος αναλαμβάνει τη δέσμευση για τον καθαρισμό της περιοχής από τα ογκώδη αντικείμενα και τα μπάζα που την κατακλύζουν», δήλωσε ο Δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας.

Η εντατικοποίηση της φύλαξης από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία, αλλά και η περιφρούρηση της περιοχής από τους ίδιους τους κατοίκους και τους επισκέπτες είναι απαραίτητη για να παραμείνει αυτή καθαρή.

«Στόχος μας ήταν να αλλάξει η όψη του Εθνικού Πάρκου σε ‘’στρατηγικά σημεία’’ και μαζί η αντίληψη που έχουν πολλοί ότι η περιοχή αποτελεί τόπο χωρίς αξία, όπου μπορεί κανείς να εναποθέτει ανεξέλεγκτα μπάζα, ογκώδη αντικείμενα και απορρίμματα», δήλωσε η υπεύθυνη της διοργάνωσης, Λία Παπαδράγκα.

Στην εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών «Μία Μέρα για το Δέλτα” συμμετείχαν:

Περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, «Παιδιά εν Δράσει», ΧΑΝΘ – Τμήμα Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, Όμιλος Ουνέσκο Νέων Θεσσαλονίκης, Αμερικανική Γεωργική Σχολή – Κολλέγιο Δημήτριος Περρωτής, Δράση για την Άγρια Ζωή, 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Πολιτιστική Γέφυρα, WWF Θεσσαλονίκης, Ομάδα Παρέμβασης για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Ημαθίας, Ποδηλατικός Όμιλος Βέροιας, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόσκοποι Χαλάστρας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ, ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης/ΝΟΔΕ Β’ Θεσσαλονίκης/Τομέας Περιβάλλοντος ΝΔ Θεσσαλονίκης. Τη δική τους ομάδα ακροατών «κατέβασε» η πρωινή ζώνη του ραδιοφώνου του Ant1 (εκπομπή Κωστή Βαραγιάννη και Νικόλα Χατζή).

Παράλληλα, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνση Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας οργάνωσε εθελοντικό καθαρισμό στις εκβολές του Λουδία, με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξάνδρειας, την οποία συμμετείχαν εκατό παιδιά από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας, το Δημοτικού Σχολείο Λουτρού και το Δημοτικό Σχολείο Κλειδίου

Στην αποκομιδή των σκουπιδιών συνεισέφεραν εθελοντικά οι εταιρίες διαχείρισης απορριμμάτων Γκρι και Στέργιος Μπέκας ΟΕ, ενώ η εταιρεία Ecoelastica θα παραλάβει τα δεκάδες ελαστικά που βρίσκονται εδώ και χρόνια εγκαταλειμμένα στον υγρότοπο.

Στη διοργάνωση βοήθησαν παράγοντας το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό σποτ:

Orama Productions, NRG Productions

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΤ3, 9.58 FM, TV100, FM100, ANT1 97,5FM
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.