Nέο κρούσμα θανάτου όρνιου από ανεμογεννήτρια

ΜΜΕ

Είναι γνωστό ότι τα αρπαχτικά πουλιά κινδυνεύουν από θανάσιμο χτύπημα όταν βρεθούν στην περιφέρεια περιστροφής των πτερυγίων μιας ανεμογεννήτριας. Το 2009 είχε καταγραφεί το χτύπημα ενός όρνιου (Gyps fluvus) που κατέληξε σε ολική αναπηρία του σύμφωνα με Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Πτηνών. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αριθμών θανατώσεων πουλιών από α/γ τουλάχιστον στην χώρα μας, αλλά τα λίγα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από την Ορνιθολογική Εταιρεία, βεβαιώνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν σπάνια και απειλούμενα είδη όπως τα αρπαχτικά.

Στις 19/10/2010 ο αγρότης Χαράλαμπος Κουτεντάκης στα Αστερούσια Κρήτης βρήκε έναν γυπαετό νεκρό κοντά σε α/γ. Η είδηση δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα Αντίλαλος της Μεσσαράς όπου δημοσιεύτηκαν οι διπλανές φωτογραφίες.

Τα πτωματοφάγα πτηνά (όρνιο, γυπαετός, γύπας και μαυρόγυπας) βρίσκονται υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα, ενώ η Κρήτη διαθέτει τον τελευταίο σημαντικό πληθυσμό της χώρας σε όρνια και μαυρόγυπες. Πολύ σημαντικά για την ισορροπία της τροφικής αλυσίδας, τα αρπαχτικά αυτά τρέφονται με ψόφια ζώα που όμως λιγοστεύουν καθώς η κτηνοτροφία συρρικνώνεται. Επιπλέον κινδυνεύουν από τα δηλητηριασμένα δολώματα που αφήνουν ασυνείδητοι αγρότες για τη θανάτωση άλλων ζώων. Οι α/γ είναι μια νέα αιτία θανάτου των αρπαχτικών που θα προκαλεί περισσότερους θανάτους πτηνών όσο αυξάνεται ο αριθμός α/γ στους τόπους διαβίωσης των αρπαχτικών.

Αν και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει την εξαίρεση των προστατευόμενων περιοχών (Natura, Ζώνες Ειδικής Προστασίας των Πουλιών) από εγκαταστάσεις αιολικών σταθμών, ο ν. 3851/2010 επιτρέπει την εγκατάσταση α/γ παντού χωρίς εξαιρέσεις. Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι η άγρια ζωή της χώρας μας θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των χιλιάδων ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν σε ευαίσθητες φυσικές περιοχές.

Θανάσης Μπινιάρης
Μέλος του Δικτύου Οικ. Οργ. Αιγαίου
Σχετ. δημοσίευμα: http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=771850&srv=12

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.