Ημερίδα με στόχο την ομαλή συνύπαρξη ψαράδων και ψαροφάγων πουλιών

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «Αλιευτικές τακτικές και ψαροφάγα πουλιά σε μια προστατευόμενη περιοχή», που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 στην Πρέβεζα, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (Άξονας 9:“Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας”) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Στόχος της ημερίδας ήταν η προσέγγιση των τοπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και κυρίως ο αλιευτικός συνεταιρισμός Πρέβεζας σε σχέση με τα ψαροφάγα πουλιά και η εύρεση πιθανών λύσεων.

Κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Σάββας Καζαντζίδης, Δρ Βιολόγος και Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, καθώς και ο κ. Γιώργος Κατσαδωράκης, Δρ. Βιολόγος-ορνιθολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών. Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στον «ανταγωνισμό» που υπάρχει μεταξύ των αλιέων και των ψαροφάγων πουλιών (κορμοράνων και πελεκάνων), φαινόμενο που παρατηρείται έντονα και στον Αμβρακικό Κόλπο, ενώ ενημέρωσαν το κοινό για τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της περιοχής από τα ψαροφάγα πουλιά και κυρίως από τους κορμοράνους, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, όπως ο ίδιος τόνισε, δεν έχει βρεθεί κάποια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα αυτό.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ότι σύντομα θα επαναληφθούν παρόμοιες συναντήσεις και με τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς Άρτας συγκεντρώνοντας και τα δικά τους προβλήματα, με απώτερο στόχο μέσα από τη συνεργασία όλων, (ψαράδων, ορνιθολόγων, ιχθυολόγων και του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού) να δοθεί λύση στη “σύγκρουση” των αλιέων με τα ψαροφάγα πουλιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.