Περιβαλλοντική ενημέρωση στον Αίνο

Δελτία Τύπου ΦΔ
Αργοστόλι, 16.06.2011
Αρ. Πρωτ.: 394
 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη λήξη του Σχολικού έτους 2010-2011, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους υπευθύνους άλλων Υπηρεσιών και Οργανισμών που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα μας, τα οποία υλοποιήθηκαν σε αυτήν την περίοδο.

Συνολικά, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επισκέφθηκαν τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και/ή το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου στο Αργοστόλι 1001 μαθητές, συνοδευόμενοι από 183 δασκάλους, καθηγητές και γονείς, 12 ναυτοπρόσκοποι, καθώς και 92 ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ανήκουν το 1ο, 3ο, 4ο, 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου, τα Δημοτικό Σχολεία Βλαχάτων, Κεραμειών, Σκάλας, Πυλάρου και Σάμης, το Ειδικό Σχολείο Περατάτων, το 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το ΕΠΑ.Λ. Αργοστολίου, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και 6ου Δημοτικού σχολείου Αργοστολίου και του Δημοτικό Σχολείου Διλινάτων, το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κεφαλονιάς, η Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων, ο Ορειβατικός Σύλλογος Κεφαλονιάς, ο Ορειβατικός Σύλλογος από την περιοχή της Ρώμης «Gruppo Escursionistico Provincia di Roma – Feder Trek Escursionismo e Ambiente», ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Π.Ε. ΡΟΤΑ και η Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και Επαγγελματική Επανένταξη, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κεφαλληνίας για την υποστήριξη των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού Αίνου κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, καθώς και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας για τη συνδρομή της στις δραστηριότητές μας.

Οι συμμετάσχοντες, με βάση τη θεματολογία που τους ενδιέφερε, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, για τη χλωρίδα και τη πανίδα της Κεφαλονιάς κ.α. Ενημερώθηκαν για τα πουλιά του υγροτόπου του Κουτάβου, τα οποία παρατήρησαν με κιάλια, έκαναν πεζοπορία μέσα στο δάσος του Αίνου, όπου, μεταξύ των άλλων, παρατήρησαν το σπάνιο, ενδημικό είδος της Κεφαλληνιακής Βιολέτας, Viola cephalonica, στο βιότοπό του κατά την εποχή της άνθησής του (Απρίλιο – Ιούνιο) και με τις συζητήσεις μας προβληματίσθηκαν για τις πιέσεις που δέχεται ο Εθνικός Δρυμός Αίνου και τις υφιστάμενες απειλές για τα ευαίσθητα οικοσυστήματά του. Τέλος, οι νεαροί επισκέπτες απασχολήθηκαν σε ομαδικά παιχνίδια και με χειροτεχνίες που είχαν ως θέμα το περιβάλλον της Κεφαλονιάς.

Με τη λήξη του Σχολικού έτους 2010-2011 θα θέλαμε να σας ευχηθούμε Καλό Καλοκαίρι και να ανανεώσουμε του ραντεβού μας για το Σεπτέμβριο με νέες δραστηριότητες. Ωστόσο, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου συνεχίζει τις περιβαλλοντικές του εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με την επόμενη εκδήλωση να προγραμματίζεται εντός του Ιουλίου και να αφορά ενημερωτική εκδρομή για το αρωματικό-φαρμακευτικό φυτό της ρίγανης (Origanum vulgare subsp. hirtum), το οποίο φύεται σε γειτνιάζουσα περιοχή του Δρυμού. Σύντομα θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Τέλος, είμαστε στη διάθεση οποιασδήποτε ομάδας που ενδιαφέρεται να επισκεφθεί τον Εθνικό Δρυμό Αίνου. Για την οργάνωση της σχετικής επίσκεψης, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να έρχονται εγκαίρως σε επικοινωνία (τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν) με την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, κ. Βασιλική Καραγιάννη (Τηλ.: 26710-29258 και Ε-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr).

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου
Γεωργία Καμάρη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.