Ολοκλήρωση του σεμιναρίου με τίτλο “Αρωματικά, Φαρμακευτικά και Εδώδιμα Αυτοφυή Φυτά: Χρήσεις τους”

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Σεμινάριο με τίτλο «Αρωματικά, Φαρμακευτικά και Εδώδιμα Αυτοφυή Φυτά: Χρήσεις τους», το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων “ΜΥΘΟΣ” στα Τραυλιάτα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργίας Καμάρη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση για τα φυτά του Αίνου, από την κ. Καραγιάννη Βασιλική, MSc Γεωπόνο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού.
Κατόπιν, η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες στο θέμα των Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Εδώδιμων Αυτοφυών Φυτών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη φαρμακευτική, αρωματική και διατροφική αξία τους.

Αναλυτικά, οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως εξής:

  • Φυτά του Αίνου: Χρήσεις τους, από την κ. Βασιλική Καραγιάννη, MSc Γεωπόνο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.
  • Φαρμακευτικά φυτά: Ο κύριος εμπνευστής φαρμακομορίων, από τον κ. Ιωάννη Συλλιγνάκη, Φαρμακοποιό.
  • Αυτοφυή εδώδιμα φυτά: διατροφική, αγρονομική και οικονομική αξία τους, από την κ. Αντωνία Ψαρουδάκη, MSc, PhD, ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.
  • Αρωματικά και εδώδιμα αυτοφυή φυτά: Ο διαχρονικός τους ρόλος στην επτανησιακή γαστρονομία, από τον κ. Κοτζακόλιο Δημήτριο, αντί του κ Ανδρέα Παντελιού, τ. Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.

Εξάλλου, την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκε η ετήσια ενημερωτική εκδρομή για το αρωματικό φυτό της ρίγανης στην περιοχή “Φαγιάς”, στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Στόχος της εκδρομής ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών σχετικά με την προσεκτική συλλογή και αποξήρανσή της ρίγανης, ώστε να επιτυγχάνεται η αειφόρος διατήρησή της στην περιοχή. Στην εκδρομή έλαβαν μέρος 27 άτομα, τα οποία συνέλεξαν το αρωματικό φυτό για προσωπική τους χρήση, απολαμβάνοντας παράλληλα την υπέροχη θέα προς τις νότιο-δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς. Πριν από την ολοκλήρωση της εκδρομής, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου τα μέλη του προσωπικού του Φορέα μερίμνησαν για την παρασκευή της παραδοσιακής “ριγανάδας”, την οποία και απόλαυσαν όλοι οι συμμετέχοντες.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στις μέχρι τώρα εκδρομές και ανανεώνει το ραντεβού του για ανάλογες δραστηριότητες, που σύντομα θα ακολουθήσουν και για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Προτεραιότητα του Φορέα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και στους επισκέπτες της, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και τις απαράμιλλες ομορφιές που διαθέτει, κάνοντάς τους αρωγούς και συνοδοιπόρους στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.