Ολοκλήρωση ημερίδας ΦΔ Εθνικού Δρυμού Αίνου

Δελτία Τύπου ΦΔ
Αργοστόλι, 11.06.2010, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΔ Εθνικού Δρυμού Αίνου
Αρ. Πρωτ.: 161

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου οργάνωσε, σε συνεργασία με την Νομαρχία και την Τ.Ε.Δ.-Κ.Ι., Ημερίδα στις 6 Ιουνίου 2010, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας 2010. Η Ημερίδα, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου – Κτήριο “Μεταξά” και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχών και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Σπύρος Μοσχόπουλος, Βουλευτής Ν. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Διονύσιος Γεωργάτος, Νομάρχης Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Μάρκος Κοτσιλίνης, Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.-Κ.Ι. και Γεώργιος Τσιλιμιδός, Δήμαρχος Αργοστολίου.

Τα θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα πάνω στη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Έγινε εκτενής αναφορά στη βιοποικιλότητα των χερσαίων και θαλάσσιων φυτικών και ζωικών οργανισμών της Ελλάδας και ειδικά της Κεφαλονιάς, στα προβλήματα διαχείρισης και προστασίας αυτής, στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στους υδάτινους πόρους της Κεφαλονιάς, καθώς και στο πως οι αναπτυξιακές δραστηριότητες θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα:

  • Η βιοποικιλότητα και τα προβλήματα προστασίας της στην Ελλάδα από τον κ. Δημήτριο Φοίτο, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Υφιστάμενη κατάσταση και νέες προοπτικές από την κ. Αναστασία Δαλάκα, Βιολόγο, Δρ. Οικολογίας, Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Υ.Π.Ε.Κ.Α.
  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του “Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας” από την κ. Γεωργία Καμάρη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.
  • In situ και ex situ διατήρηση των απειλουμένων φυτών του Εθνικού Δρυμού Αίνου από την Βασιλική Καραγιάννη, MSc, Γεωπόνο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.
  • Η Ελιά στην Κεφαλονιά μεταξύ Μύθου και Ιστορίας από την κ. Νίκη Κατσούνη, MSc, Πρόεδρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης και Γραμματέα του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.
  • Κατάσταση της βιοποικιλότητας της ελληνικής πανίδας, από τον κ. Γεώργιο Μήτσαινα, Δρ. Βιολογίας, Διευθυντή/Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.
  • Η ζωική ποικιλότητα της Κεφαλονιάς από την κ. Ευαγγελία Γιαγιά-Αθανασοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Η θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Κεφαλονιά από την κ. Θάλεια Λαζαρίδου, Δρ. Βιολογίας, Γραφείο Έρευνας & Τεχνολογίας, Νομαρχία Κεφαλονιάς & Ιθάκης.
  • Αειφορική διαχείριση υδάτινων πόρων στην Κεφαλονιά, υπό το πρίσμα των κλιματολογικών διαταραχών από τον κ. Λεονάρδο Τηνιακό, Δρ. Γεωλόγο-Υδρογεωλόγο, Αναπλ. Διευθυντή της Δ/νσης Υδάτων Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, Πάτρα.
  • Αναπτυξιακές Δραστηριότητες (Εξορυκτικές, Ενεργειακές και άλλες) και Προστασία της Φύσης και της Βιοποικιλότητας – Συμβατότητα, αλληλεπιδράσεις, επιπτώσεις και μεθοδολογίες πρόληψης και/ ή αντιστροφής τους από τον κ. Ιωάννη Ζαφειράτος, Δρ. Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό, Υ.Π.Ε.Κ.Α. και Μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας έγιναν παρεμβάσεις και ακολούθησε συζήτηση, ενώ προσφέρθηκαν αντίγραφα του δίτομου “Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων φυτών της Ελλάδας” από την κ. Γεωργία Καμάρη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας στους κ.κ. Σπύρο Μοσχόπουλο, Βουλευτή Νομού Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Διονύσιο Γεωργάτο, Νομάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Μάρκο Κοτσιλίνη, Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.-Κ.Ι. και Γεώργιο Τσιλιμιδό, Δήμαρχο Αργοστολίου. Επιπρόσθετα αντίγραφα του δίτομου έργου θα μοιρασθούν σύντομα στις βιβλιοθήκες και στους λοιπούς φορείς του Νομού.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου
Γεωργία Καμάρη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.