Εορτασμός Λευκού Μπαστουνιού στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων

Δελτία Τύπου ΦΔ

Σε ζεστό κλίμα συνεργατών και φίλων πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού στο βιωματικό πάρκο Λειβήθρων την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Μαθητές (Δημοτικού/ Γυμνασίου/Λυκείου) και συνοδοί εκπαιδευτικοί του ΚΕΑΤ ξεναγήθηκαν στους χώρους του πάρκου, «ανέγνωσαν» τον νέο απτικό χάρτη του πάρκου και συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια με θέμα την οικοτεχνία και το περιβάλλον.

Ο εορτασμός της  Παγκόσμιας Ημέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, για την ενημέρωση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν τα άτομα αυτά στην καθημερινή μετακίνησή τους. Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά στην Αμερική, μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου. Με την πάροδο των δεκαετιών τα “εργαλεία” ένταξης έγιναν πολύ περισσότερα, ωστόσο το “λευκό μπαστούνι”  είναι το σύμβολο του κινήματος αυτού, που εξελίχτηκε σε “παγκόσμιο” και η σημασία του γιορτάζεται και υπενθυμίζεται  σε όλο τον κόσμο την 15η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού στο πάρκο Λειβήθρων ήταν οι εξής:

  1. Ξενάγηση των μαθητών του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης με τους εκπαιδευτικούς τους στο βιωματικό πάρκο (Κλινάκη Ελένη, ΕΦΑ Πιερίας).
  2. Επίσημη παρουσίαση απτικού χάρτη του βιωματικού πάρκου Λειβήθρων, που υλοποιήθηκε με τρισδιάστατη εκτύπωση από τον κ. Μικρού Γιώργο στο πλαίσιο της κύριας μεταπτυχιακής εργασίας του στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
  • Βιωματικό εργαστήριο οικοτεχνίας: Κατασκευή τσόχας (Μπεκιροπούλου Βικτωρία, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου).
  • Βιωματικό περιβαλλοντικό εργαστήριο: Θησαυροί της γης, καρποί και βότανα (Νασοπούλου Θέμις, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου).
  • Για περισσότερες πληροφορίες:
  • Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων: www.leivithrapark.gr τηλέφωνα επικοινωνίας: 23520 33884, 23510 47883 (ΕΦΑ Πιερίας), e-mail: efapie@culture.gr
  • Φορέαs Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου: www.olympusfd.gr, τηλέφωνο επικοινωνίας:23520 83000, e-mail: fedolymp@otenet.gr
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου www.kpeanol.gr τηλέφωνα επικοινωνίας: 2352022700, e-mail: kpeanol@sch.gr
  • Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Θεσσαλονίκης: www.keat.gr τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 815056, e-mail: hlios@otenet.gr

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.