Φιλί ζωής στις προστατευόμενες περιοχές

ΜΜΕ

Τους 27 φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών «ξαναχτίζει» η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, δίνοντάς τους τον ρόλο και τις αρμοδιότητες που όφειλαν να έχουν ως θεματοφύλακες των περιοχών που είναι επιφορτισμένοι να προστατεύουν.

Μέχρι σήμερα, στις περισσότερες περιοχές οι φορείς διαχείρισης αποτελούσαν διακοσμητικά στοιχεία, καθώς δεν διέθεταν τα μέσα, αλλά ούτε τους πόρους και το προσωπικό για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους.

Η υπουργός με έγγραφο που απέστειλε πρόσφατα στα διοικητικά τους συμβούλια τους ενημερώνει ότι εξασφάλισε την παραμονή του προσωπικού τους έως το 2015 μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ, ικανοποιώντας ουσιαστικά ένα από τα πάγια αιτήματα των φορέων.

Πριν από έναν μήνα οι φορείς εμφάνιζαν εικόνα διάλυσης, καθώς με βάση το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας τους χρηματοδοτούνταν από το Γ’ ΚΠΣ που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2009, ενώ είχε εκπνεύσει και η θητεία των διοικητικών τους συμβουλίων.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το ΥΠΕΚΑ διόρισε νέα Δ.Σ. και άρχισε το νοικοκύρεμα.

Πριν από λίγες μέρες η κυρία Μπιρμπίλη πραγματοποίησε συνάντηση με το προεδρείο όλων των φορέων διαχείρισης, τονίζοντας τη βούληση του υπουργείου της να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις προστατευόμενες περιοχές.

Η υπουργός ετοιμάζεται παράλληλα να καταρτίσει σχέδιο νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας, το οποίο θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες, αλλά και να επαναλειτουργήσει την Εθνική Επιτροπή Προστατευόμενων Περιοχών (γνωστή και ως Επιτροπή Φύσης 2000), η οποία βρισκόταν εν υπνώσει από το 2004, όταν παραιτήθηκε ο πρόεδρός της με σκοπό να αναλάβει τον συντονισμό και την οργάνωση των προστατευόμενων περιοχών.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η υπουργός καταλαβαίνει τη σημασία των φορέων διαχείρισης και δίνει τις κατευθύνσεις για να αναστήσει τον ρόλο τους», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, που δηλώνει ικανοποιημένος από το πνεύμα και τη θετική ανταπόκριση της υπουργού.

Σε ό,τι αφορά τη δική του ταλαιπωρημένη προστατευόμενη περιοχή της Πάρνηθας, αναφέρει ότι προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η αποκατάσταση του δάσους και ότι μέχρι στιγμής έχουν φυτευτεί 250.000 φυτά, κυρίως ελάτη και μαύρη πεύκη.

Πηγή: http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=58695 (Μαριάννα Τζανέ)
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.