Παρουσίαση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος στην UNESCO.

ΔΤ ΦΔ Εθνικού Δρυμού Αίνου

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, έπειτα από πρόσκληση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου συμμετείχε σε ειδική Ημερίδα που διοργάνωσε η UNESCO με συμμετέχοντες Φορείς από κράτη της Μεσογείου και με ειδικό στόχο τη “Διαφύλαξη φυσικής και υποβρύχιας κληρονομιάς στις Χανανικές, Φοινικικές και Χαλκηδονιακές Διαδρομές στην Μεσόγειο”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στις 10 Δεκεμβρίου 2021, με συντονισμό από τη “Διεθνής οργάνωση για την διάσωση της Τύρου”. Η Ημερίδα αποτελεί την βασική ετήσια συνάντηση ειδικών επιστημόνων και προσωπικοτήτων που ασχολούνται με την διαχείριση της φύσης και την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που σχετίζονται με παραπάνω καθώς και με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου. Εκ μέρους της περιφέρειας Ιονίων Νήσων μίλησε και ενημέρωσε σχετικά η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Στην ειδική συνεδρία, το Φορέα Διαχείρισης εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Γεώργιος Δρακάτος και ο Αν. Διευθυντής Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης.

Μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απονομής του βραβείου Elissa Didon, που απονέμεται σε γυναίκες που με τις δραστηριότητές τους προωθούν και προβάλλουν την ισότητα των φύλων. Την απονομή πραγματοποίησε η κ. Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Την 9η Δεκεμβρίου 2021, οι σύνεδροι φιλοξενήθηκαν από την Πρόεδρο της “Διεθνούς οργάνωση για την διάσωση της Τύρου” και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO κ. Maha ElKhalil Chalabi στην οικία της στο Παρίσι, όπου τα στελέχη του Φορέα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Πρόεδρο του Ιδρύματος για τους τρόπους διαχείρισης, προώθησης και προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωριστούν με του υπόλοιπούς συνέδρους της Ημερίδας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα ήθελε να ευχαριστήσει προσωπικά την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για την τιμητική πρόσκληση προς το Φορέα Διαχείρισης να συμμετάσχει στην Ημερίδα στην έδρα της UNESCO, και την κ. Maha ElKhalil Chalabi για την εγκάρδια φιλοξενία της.

Τόσο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όσο και ο Φορέας Διαχείρισης επιδιώκουν τη συνεργασία με διεθνείς φορείς, που έχουν ως σκοπό της προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς περιοχών της Μεσογείου. Στους τομείς προτεραιότητας για συνεργασία περιλαμβάνονται: η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τρόποι ανάπτυξης του οικοτουρισμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών προστατευόμενων περιοχών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεώργιος Δρακάτος

Δρ. Σεισμολόγος

Ομότιμος Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών